Wrzuć kiełbasę na patelnię i dodaj makaron. Szybkie i sycące danie na ciepło
Makaron z kiełbasą to danie proste i komfortowe: smakuje każdemu, kto lubi mięsne, wyraziste smaki. To danie, które jednocześnie nie wymaga wiele wysiłku w kuchni. Sekret to dobrze wysmażona kiełbasa i proste dodatki.
Jak zrobić makaron z kiełbasą?
Kluczowy jest wybór odpowiedniej kiełbasy do smażenia. To ona jest tu bohaterką i tym składnikiem, który nadaje smaku całemu daniu. Do smażenia najlepiej sprawdza się kiełbasa o zwartej konsystencji i wyrazistym smaku. Klasycznym wyborem jest kiełbasa śląska i taką podajemy w przepisie. To kiełbasa dobrze doprawiona, z delikatnie wędzonym aromatem. Podczas smażenia nie rozpada się i pięknie się rumieni. Dobra będzie także kiełbasa podwawelska – soczysta, lekko czosnkowa, idealna na gorąco. Dla fanów intensywniejszych smaków dobrym wyborem będzie kiełbasa jałowcowa. W wersji nawiązującej do hiszpańskich wakacji, można sięgnąć z kolei po wyrazistą kiełbasę chorizo, która również doskonale nadaje się do tego dania.
My proponujemy, aby oprócz kiełbasy dorzucić na patelnię także pomidorki. Zamiast nich, można również dołożyć na patelnię pomidory z puszki lub odrobinę dobrej passaty.
Przepis: Makaron z kiełbasą
Pomysł na szybki posiłek.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 670 w każdej porcji
Składniki
- 500 g makaronu
- 4 kiełbasy śląskie
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
do podania:
- listki świeżej bazylii
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWstaw makaron do gotowania w osolonej wodzie. Kiełbasę pokrój w plasterki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy.
- Robienie daniaKiedy kiełbasa zacznie się lekko rumienić, dorzuć na patelnię pomidorki. Smaż wszystko razem. Dodaj odcedzony makaron, wymieszaj, dopraw, posyp serem. Podawaj udekorowane listkami bazylii.
Inne pomysły na makaron z kiełbasą
Do makaronu z kiełbasą można dorzucić inne, ulubione dodatki. Pasują tu cebula, czosnek, cukinia, liście szpinaku, kolorowa papryka słodka, papryka ostra, kawałki dyni czy bakłażana. Do dania można również dorzucić pokruszony ser feta. Makaron z kiełbasą to danie dość tłuste i zawsze warto dołożyć tu coś lekkiego i odświeżającego: bazylia to jedna z opcji, może to być też natka pietruszki, koperek czy szczypior.