Te kotlety ziemniaczane znikają z talerzy. Sprawdź, co do nich dodaję zamiast samej cebuli

Dodano:
Kotleciki ziemniaczane z warzywami Źródło: Shutterstock / Viktory Panchenko
Kotlety ziemniaczane to smaczna propozycja na samodzielny posiłek i dodatek do różnych dań np. gulaszu. Zapraszam po przepis na bardzo zdrową wersję tej potrawy.

Większość przepisów na kotleciki ziemniaczane zakłada dodatek jedynie cebuli oraz zieleniny. Ja dorzucam do masy dodatkową porcję zdrowych, aromatycznych warzyw. Dzięki temu danie bardzo zyskuje na smaku i wartościach odżywczych.

Co dodać do masy na kotleciki ziemniaczane?

Kotlety z ziemniaków mają delikatny smak, który świetnie komponuje się z różnymi warzywami oraz ziołami. Mój przepis uwzględnia dodanie marchewki, brokuła, czosnku, szczypiorku, koperku, natki pietruszki oraz suszonych pomidorów (świeże pomidory są bardzo soczyste, co sprawia, że masa staje się rzadka). Inne, smaczne i zdrowe dodatki do kotletów ziemniaczanych to np.:

  • rozdrobnione różyczki kalafiora,
  • pokrojona na mniejsze kawałki brukselka,
  • pokrojone w kostkę kolorowe papryki,
  • pokrojony w kostkę lub plasterki seler naciowy,
  • pokrojona w kostkę lub starta na grubych oczkach cukinia.

Do masy ziemniaczanej na kotlety można również dodać wysokobiałkowe składniki, np. odsączony z zalewy serek wiejski (opcjonalnie rozdrobniony widelcem tradycyjny twaróg). W połączeniu z koperkiem i podsmażoną cebulą masa ziemniaczana smakuje jak farsz do ruskich pierogów. Dobrym dodatkiem do kotletów ziemniaczanych jest również rozdrobniony kurczak z rosołu.

Jak zrobić zdrowe kotleciki ziemniaczane?

Pyszne i zdrowe kotlety z ziemniaków robi się ekspresowo. Mając ugotowane ziemniaki, najlepiej typu kulinarnego C – ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi (sypkie, suche, mączyste), wystarczy przecisnąć je przez praskę, wymieszać z dodatkami i uformować małe kotlety. Ziemniaki nie muszą być świeżo ugotowane. Doskonale sprawdzą się również ziemniaki z wczorajszego obiadu.

Kotleciki smażę bez panierki na oliwie z oliwek. Jeżeli chcesz uniknąć smażenia, to możesz upiec je w piekarniku lub przyrządzić we frytkownicy beztłuszczowej.

Przepis: Zdrowe kotleciki ziemniaczane

Pyszne, pożywne i aromatyczne. Są delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
418 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 małe jajka
  • 1/2 małego brokuła
  • 2 małe marchewki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 4 suszone pomidory w zalewie olejowej
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw, żeby przestygły. Letnie ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotowanie dodatkówMarchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Brokuł podziel na różyczki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Suszone pomidory pokrój w małą kostkę. Wskazówka: warzywa przed dodaniem do masy ziemniaczanej możesz podsmażyć.
  3. Łączenie składnikówW dużej misce umieść przeciśnięte przez praskę ziemniaki, warzywa, posiekane zioła, jajka i mąkę pszenną. Wymieszaj składniki łyżką, dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i zagnieć jednolite ciasto ziemniaczane.
  4. Formowanie kotletówZ masy ziemniaczanej uformuj wałek, podziel go na 12 części i uformuj podłużne lub okrągłe kotleciki.
  5. SmażenieRozgrzej oliwę z oliwek i smaż kotlety ziemniaczane na średnim ogniu do momentu, aż będą miały złoty kolor. Gotowe kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

Chrupiące i aromatyczne kotlety ziemniaczane podaję na ciepło. Wyśmienicie smakują z ciepłymi i zimnymi sosami np. sosem pieczarkowym, sosem czosnkowym, sosem pomidorowym, guacamole, sosem salsa oraz stanowią przepyszny zamiennik ziemniaków z wody, makaronu, ryżu i kaszy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...