Zaskakująco prosta, a smakuje jak z restauracji. Podasz i... zacznie się lawina pytań o przepis
Sałatka z arbuza i sera feta smakuje fenomenalnie. Podaję ją w miseczkach ze skórki arbuza, co sprawia, że świetnie prezentuje się na stole i nie trzeba zmywać po posiłku.
Jak zrobić sałatkę z arbuza i sera feta?
Sałatka z arbuza i sera feta jest gotowa w 10 minut. Doskonale sprawdza się zarówno jako lekkie, orzeźwiające danie główne, jak i przekąska oraz przystawka. Jeżeli chcesz podać sałatkę w miseczkach ze skórki arbuza, to polecam kupić miniarbuzy (na dwie porcje).
Samo przygotowanie sałatki ogranicza się do przekrojenia małych arbuzów na pół, wydrążenia, pokrojenia miąższu i dodania pokruszonego sera feta (możesz użyć sera feta bez dodatków lub małych kostek np. z suszonymi ziołami). Przygotowując tę sałatkę na specjalne okazje, wydrążam miąższ arbuza za pomocą wykrawacza do arbuza/melona, robiąc małe kulki. Gotową sałatkę skrapiam sokiem z cytryny oraz dekoruję listkami mięty (polecam użyć mięty cytrynowej).
Przepis: Sałatka z arbuza i sera feta
Tak podana sałatka to świetny pomysł na letnią przekąskę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 347 w każdej porcji
Składniki
- 2 małe arbuzy (łącznie ok. 3 kg)
- 200 g sera feta
Dodatkowo:
- 1 mała cytryna
- listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówArbuzy umyj, osusz i przekrój na pół. Wydrąż miąższ i pokrój go na małe kawałki, skrop sokiem z połówki cytryny i wymieszaj. Ser feta pokrusz lub pokrój w kostkę. Drugą połówkę cytryny pokrój na mniejsze kawałki – wykorzystasz je do dekoracji sałatki. Listki mięty umyj i osusz.
- WykonanieW miseczkach z łupin arbuza umieść pokrojony miąższ. Posyp kawałki arbuza serem feta oraz udekoruj sałatkę listkami mięty i kawałkami cytryny. Wskazówka: smak sałatki możesz podbić, posypując ją np. mieszanką ziół prowansalskich.
Sałatkę z arbuza i sera feta podaję od razu po przygotowaniu.
Inne wersje orzeźwiającej sałatki z arbuza
Arbuz świetnie komponuje się ze smakiem różnych dodatków np.:
- listków szpinaku baby, młodych listków buraków, rukoli, roszponki, sera gorgonzola i suszonej żurawiny;
- ugotowanego i obranego bobu, grzanek z pszennej bagietki oraz małych kulek sera mozzarella;
- listków bazylii, mięty i melisy, sera feta oraz prażonych orzechów włoskich;
- pokrojonych w kostkę pieczonych buraków, listków szpinaku, sera koziego i prażonych pestek dyni;
- zielonego ogórka, pomidorków koktajlowych, kukurydzy konserwowej oraz kolorowej papryki;
- mieszanki sałat, grillowanej lub smażonej piersi z kurczaka, zielonego ogórka, pomidorków koktajlowych, zielonych i czarnych oliwek;
- sera mozzarella w kulkach, szynki dojrzewającej, prażonych orzeszków pinii, mieszanki sałat i octu balsamicznego;
- pokrojonego w kostkę selera naciowego, tofu, pestek granatu i prażonych pestek słonecznika;
- awokado, grillowanego sera halloumi, rukoli, roszponki i sosu z soku z cytryny oraz oliwy z oliwek.
Sałatkę z arbuza możesz również przygotować na słodko, dodając aromatycznego melona, truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, pestki granatu, ciemne i jasne winogrona, a także cytrusy.