Zamiast pizzy zrobiłem ten chrupiący placek. Rodzina nie chce już niczego innego

Dodano:
Tarte flambée Źródło: Shutterstock / Juefrateam
Pierwszy raz zrobiłem go, kiedy nie miałem ochoty na ciężką pizzę. Chrupiący placek, boczek i cebula w kremowym sosie – lekki, a sycący hit na lato.

To danie powstało trochę z lenistwa, trochę z ciekawości. Miałem pod ręką śmietanę, cebulę i boczek, a w piekarniku gorąco jak na Lazurowym Wybrzeżu. Ciasto zrobiłem cienkie jak papier, posmarowałem sosem i wrzuciłem wszystko razem do pieca. Okazało się, że to najlepsze, co mogłem zjeść w upalne popołudnie – lekko słodkie, słone i cudownie chrupiące.

Jak zrobić placek lepszy niż pizza?

Do sosu możesz użyć śmietany wymieszanej z serkiem śmietankowym. Taka baza lepiej trzyma się ciasta i nie rozlewa się przy pieczeniu. Boczek możesz lekko podsmażyć i odsączyć z tłuszczu, wtedy mniej go będzie na placku — zapobiegnie to jego rozmięknięciu.

Ciasto najlepiej wałkować cienko, bardziej niż do pizzy, niemal na przezroczysto. Jeśli nie masz kamienia do pieczenia, rozgrzej pustą blachę w piekarniku i dopiero na niej piecz placek — dzięki temu spód będzie idealnie chrupiący.

Przepis: Placek flambée

Ten placek to francuska odpowiedź na pizzę.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
458 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Na sos:

  • 150 g śmietany 18%
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Na wierzch:

  • 100 g boczku
  • 1 duża cebula
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZagnieć mąkę z wodą, olejem i solą. Wyrób gładkie ciasto, owiń folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
  2. Przygotowanie farszu i dodatkówŚmietanę dopraw przyprawami i dokładnie wymieszaj. Boczek pokrój w paski, cebulę w krążki.
  3. Układanie i pieczenieRozwałkuj ciasto bardzo cienko. Posmaruj sosem, ułóż boczek i cebulę. Piecz na rozgrzanym kamieniu w 250°C przez 8–10 minut. Po wyjęciu posyp posiekanym szczypiorkiem.

Co można dodać do placka flambée?

Te danie to świetna podstawa, która daje wiele możliwości łączenia składników. Wypróbuj kilku, a na pewno znajdziesz coś dla siebie. Oto kilka propozycji:

  • Ser kozi lub gorgonzola – wprowadza nutę kremowości i ostrości, dobrze współgra z owocową słodyczą.
  • Orzechy włoskie – lekko podprażone, dodają chrupkości i głębi smaku.
  • Tymianek lub rozmaryn – świeże zioła w niewielkiej ilości podkreślają aromat podstawowych składników dania.
  • Miód lub syrop klonowy (bardzo oszczędnie) – kilka kropel na wierzchu pod koniec pieczenia wydobędzie słodycz owoców i skarmelizuje wierzch.
  • Szalotka zamiast cebuli – delikatniejsza i bardziej elegancka w smaku, jeśli chcesz wersji bardziej subtelnej.
  • Musztarda francuska (np. z ziarnami) – cienka warstwa pod śmietaną doda ostrości i głębi.
  • Owoce – plasterki jabłek, gruszki lub kawałki fig sprawią, że danie będzie miało delikatny smak słodyczy owoców.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...