Biorę udka kurczaka i kilka dodatków. Ten prosty trik zmienia zwykły obiad w domowy hit
Udka kurczaka można przygotować na setki sposobów. Dziś zapraszam po przepis na soczyste mięso, skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw. To danie z drobiu lubią u mnie wszyscy.
Jak zrobić udka kurczaka w sosie własnym?
Udka kurczaka w sosie własnym to danie, które nie wymaga wiele pracy. Mięso przed pieczeniem doprawiam, obsmażam na klarowanym maśle (udka powinny mocno się przyrumienić), a następnie podlewam bulionem (dobrze sprawdzi się również rosół) i wstawiam do piekarnika. Gdy mięso zmięknie, dorzucam warzywa i po kilkunastu minutach pieczenia, podaję sycącą potrawę.
Wskazówka: możesz zrezygnować z pieczenia i udusić obsmażone udka kurczaka na patelni lub w rondlu. Możesz też zmniejszyć kaloryczność potrawy, zdejmując skórę z udek przed smażeniem – sos wyjdzie mniej tłusty.
Przepis: Udka kurczaka w sosie własnym
To pyszne, aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, a sos z niego to prawdziwy majstersztyk.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 583 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże udka kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól i pieprz
Na sos:
- 700 ml bulionu drobiowego
Dodatkowo:
- 2 średnie marchewki
- 1/2 średniego kalafiora
- 1 mała cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie i przyprawianie mięsaUdka z kurczaka umyj i starannie osusz. Wymieszaj przyprawy i natrzyj mięso z obu stron.
- Smażenie mięsa i cebuliRozgrzej klarowane masło i obsmaż udka kurczaka z obu stron na złoty kolor. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj cebulę do naczynia z mięsem.
- Dodanie bulionu i pieczenieZalej mięso gorącym bulionem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Przygotowanie i dodanie warzywMarchew i łodygi selera obierz oraz pokrój w plasterki. Kalafiora podziel na małe różyczki. Dodaj warzywa do naczynia żaroodpornego i wymieszaj. Możesz również przewrócić udka na drugą stronę.
- PieczenieWszystko piecz 10-15 minut lub do miękkości składników.
Przepis podstawowy możesz modyfikować na wiele sposobów, np. dodając ziemniaki lub kaszę i wówczas przygotujesz pełnowartościowe danie jednogarnkowe. Do naczynia możesz też dorzucić inne warzywa m.in. paprykę, brukselkę, różyczki brokułu, pora, cukinię, pomidory. Jeżeli lubisz mocno pikantne dania, to polecam dodać ostrą paprykę mieloną lub papryczkę chili.
Z czym podawać udka kurczaka w sosie własnym?
Udka kurczaka w sosie własnym podaję z różnymi dodatkami m.in.
- ziemniakami purée i z wody (ziemniaki polewam masłem i obficie posypuję koperkiem),
- pieczonymi ziemniakami z rozmarynem oraz tymiankiem,
- kaszą jęczmienną, gryczaną i jaglaną,
- kluskami śląskimi,
- delikatnymi kopytkami bez ziemniaków,
- pieczywem.
Jako dodatek do udek kurczaka w sosie własnym doskonale pasują różne sałatki i surówki np. klasyczna mizeria, sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli, ogórki kiszone, ogórki konserwowe, surówka z kiszonej kapusty, sałatka z pomidorków koktajlowych, surówka z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka, sałatka Colesław, sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych, ogórka, cebuli i orzechów.
Nadmiar pieczonych udek wykorzystuję do przygotowania pysznych kanapek na ciepło – obieram mięso, układam na tostach, polewam niewielką ilością sosu oraz dodaję świeże warzywa.