Z bakłażana i 4 dodatków robię genialną sałatkę. Ta kolacja wygląda i smakuje, że palce lizać
Sałatka na kolację to bardzo dobry pomysł. Szczególnie taka sałatka, jak ta z bakłażanem. Jest lekka, smaczna i wygląda bardzo apetycznie. A robi się ją naprawdę szybko i łatwo. Co więcej, o tej porze roku składniki do tej potrawy są dosyć tanie, więc kolację niczym z restauracji można mieć za przysłowiowe grosze.
Jak przygotować bakłażan do sałatki?
Bakłażan to warzywo, którego nie należy jeść na surowo. Dzięki obróbce termicznej staje się jadalny, aksamitny i bardzo smaczny. Z myślą o sałatce można go przygotować na kilka sposobów. Ja zazwyczaj kroję go w grubsze plasterki i piekę w elektrycznym opiekaczu do kanapek. Można też jednak usmażyć bakłażan na odrobinie oleju, na patelni grillowej lub upiec na grillu. W każdej z powyższych postaci będzie smaczny.
Jak zrobić kolorową sałatkę z bakłażanem?
Podstawą mojej kolorowej sałatki jest pieczony bakłażan. To do niego dobieram składniki, tak by całość doskonale smakowała i apetycznie się prezentowała. Są to warzywa, a dokładniej pomidorki koktajlowe oraz oliwki, a także delikatny serek ricotta i orzeźwiające zioła. Wszystkie składniki dobrze ze sobą harmonizują, bo dopełniają się smakiem i konsystencją.
Przepis: Sałatka z bakłażanem
Kolorowa, lekka sałatka z pieczonego bakłażana, pomidorków, oliwek, ricotty i bazylii
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 150 g pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 150 g sera ricotta
- listki świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie bakłażanaBakłażan umyj, wytrzyj, pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Upiecz je w opiekaczu do kanapek, usmaż na patelni grillowej albo cienko posmaruj oliwą i usmaż z dwóch stron na zwykłej patelni. Warzywo wystudź.
- Przygotowanie dodatkówPomidorki umyj, osącz, każdy przekrój wzdłuż na połowę. Oliwki odsącz z zalewy. Listki bazylii opłucz, osusz, posiekaj. Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Połącz z oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
- Łączenie składnikówW salaterce umieść pomidorki, oliwki i bakłażan. Całość delikatnie wymieszaj. Sałatkę posyp kawałkami ricotty i posiekaną bazylią. Polej aromatycznym sosem.
Co jeszcze można dodać do sałatki z bakłażanem?
Sałatkę z bakłażanem robię z pięciu składników, jednak można ją modyfikować. Oprócz pomidorów, oliwek, ricotty i bazylii dobrze też będą do niej pasować: pieczone talarki cukinii, papryka surowa lub pieczona, cebula, awokado, listki mięty lub rukoli. Dobrymi dodatkami będą także: ser mozzarella, halloumi, feta, prażone pestki słonecznika czy orzechy włoskie.