Kawałki kurczaka obtaczam w aromatycznej panierce. Przepis na ekspresową przekąskę na ciepło
Szukasz przepisu na ekspresową przekąskę na ciepło lub szybki obiad, za którym przepadają dzieci? Zamiast sięgać po gotowe fast foody, przygotuj obłędnie pyszne kawałki kurczaka w panierce z dodatkiem sezamu. Użycie delikatnych polędwiczek sprawia, że smażenie zajmuje zaledwie 10-15 minut.
Jak zrobić chrupiącego kurczaka z sezamem?
Przygotowanie chrupiącego kurczaka z sezamem jest proste i szybkie, a jego smak zachwyca! Potrawę przygotowuję z delikatnych polędwiczek, ale możesz również użyć pokrojonej w cienkie paseczki piersi kurczaka. Umyte i osuszone mięso oprószam przyprawami, a następnie panieruję w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej z dodatkiem ziaren sezamu.
Kawałki kurczaka smażę w głębokim tłuszczu. Temperatura oleju to 175 stopni Celsjusza. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest bardzo ważna, bo jedynie gorący sprawi, że mięso wyjdzie soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Smażenie na zimnym oleju powoduje, że mięso wchłania tłuszcz i zaczyna się gotować.
Jeżeli nie masz termometru kuchennego, to wrzuć na tłuszcz kawałek czerstwego pieczywa – jeżeli od razu wypłynie na powierzchnię i zacznie się rumienić, to możesz smażyć mięso.
Przepis: Chrupiący kurczak z sezamem
Świetna przekąska do podania solo lub z ulubionymi dodatkami i sosami.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 358 w każdej porcji
Składniki
- 800 g polędwiczek z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól
Dodatkowo:
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki ziaren sezamu
- 500 ml oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPolędwiczki umyj, osusz i oprósz z obu stron przyprawami.
- PanierowanieObtocz mięso w roztrzepanym jajku oraz wymieszanej z sezamem bułce tartej.
- SmażenieSmaż kawałki kurczaka małymi partiami, z obu stron, na złoty kolor.
Jak podawać chrupiącego kurczaka z sezamem?
Chrupiący kurczak z sezamem doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Podaję go na obiad z dodatkiem gotowanych/pieczonych ziemniaków, frytek, ryżu aromatyzowanego przyprawą curry, a także z różnymi kaszami. Do chrupiącego kurczaka na obiad podaję różne surówki i sałatki np. marchewkę po koreańsku, surówkę z kiszonej kapusty, sałatkę z pomidorków koktajlowych, sałatkę Colesław oraz sałatkę z kapusty pekińskiej.
Chrupiący kurczak z sezamem to również doskonała przekąska, którą podaję z różnymi sosami np. sosem czosnkowym i sosem tysiąca wysp oraz serwuję ze świeżymi warzywami w plackach tortilli.