Kawałki kurczaka obtaczam w aromatycznej panierce. Przepis na ekspresową przekąskę na ciepło

Dodano:
Chrupiący kurczak z sezamem Źródło: Shutterstock / GK1982
Chrupiący kurczak z sezamem to u mnie hit. Przygotowanie soczystego mięsa w aromatycznej panierce zajmuje mniej niż pół godziny i nie wymaga dużego wysiłku!

Szukasz przepisu na ekspresową przekąskę na ciepło lub szybki obiad, za którym przepadają dzieci? Zamiast sięgać po gotowe fast foody, przygotuj obłędnie pyszne kawałki kurczaka w panierce z dodatkiem sezamu. Użycie delikatnych polędwiczek sprawia, że smażenie zajmuje zaledwie 10-15 minut.

Jak zrobić chrupiącego kurczaka z sezamem?

Przygotowanie chrupiącego kurczaka z sezamem jest proste i szybkie, a jego smak zachwyca! Potrawę przygotowuję z delikatnych polędwiczek, ale możesz również użyć pokrojonej w cienkie paseczki piersi kurczaka. Umyte i osuszone mięso oprószam przyprawami, a następnie panieruję w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej z dodatkiem ziaren sezamu.

Kawałki kurczaka smażę w głębokim tłuszczu. Temperatura oleju to 175 stopni Celsjusza. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest bardzo ważna, bo jedynie gorący sprawi, że mięso wyjdzie soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Smażenie na zimnym oleju powoduje, że mięso wchłania tłuszcz i zaczyna się gotować.

Jeżeli nie masz termometru kuchennego, to wrzuć na tłuszcz kawałek czerstwego pieczywa – jeżeli od razu wypłynie na powierzchnię i zacznie się rumienić, to możesz smażyć mięso.

Przepis: Chrupiący kurczak z sezamem

Świetna przekąska do podania solo lub z ulubionymi dodatkami i sosami.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
358 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól

Dodatkowo:

  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 500 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPolędwiczki umyj, osusz i oprósz z obu stron przyprawami.
  2. PanierowanieObtocz mięso w roztrzepanym jajku oraz wymieszanej z sezamem bułce tartej.
  3. SmażenieSmaż kawałki kurczaka małymi partiami, z obu stron, na złoty kolor.

Jak podawać chrupiącego kurczaka z sezamem?

Chrupiący kurczak z sezamem doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Podaję go na obiad z dodatkiem gotowanych/pieczonych ziemniaków, frytek, ryżu aromatyzowanego przyprawą curry, a także z różnymi kaszami. Do chrupiącego kurczaka na obiad podaję różne surówki i sałatki np. marchewkę po koreańsku, surówkę z kiszonej kapusty, sałatkę z pomidorków koktajlowych, sałatkę Colesław oraz sałatkę z kapusty pekińskiej.

Chrupiący kurczak z sezamem to również doskonała przekąska, którą podaję z różnymi sosami np. sosem czosnkowym i sosem tysiąca wysp oraz serwuję ze świeżymi warzywami w plackach tortilli.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...