Biorę ziemniaki, mąkę i śmietanę. Tak robię genialne naleśniki bez mleka i jajek
Norweskie naleśniki ziemniaczane (podpłomyki ziemniaczane) to kulinarna perełka, która udowadnia, że z prostych składników można wyczarować coś niezwykłego. Te elastyczne, cienkie placki ziemniaczane zaskakują delikatnością i uniwersalnością. To idealna alternatywa dla tradycyjnych naleśników, która doskonale sprawdzi się zarówno jako słodka przekąska, jak i baza do wytrawnych dań.
Jak zrobić naleśniki ziemniaczane?
Na naleśniki ziemniaczane najlepsze są ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi tzw. ziemniaki mączyste (typ kulinarny C). Ważne, żeby ziemniaki zostały ugotowane na sypko, odparowane z nadmiaru wody i wystudzone. Ciasto ziemniaczane na tradycyjne lefse nie zawiera jajka. Odpowiednią konsystencję zyskuje dzięki dodaniu śmietany i roztopionego masła (śmietanę możesz zastąpić serkiem mascarpone lub serkiem śmietankowym). Gotowe ciasto nie klei się do rąk oraz stolnicy.
Z ciasta ziemniaczanego formuję wałek, a następnie dzielę go na 12 porcji. Z każdej porcji ciasta formuję kulkę, którą rozwałkowuję na bardzo cienki placek. Do smażenia podpłomyków ziemniaczanych nie potrzeba tłuszczu. Najlepiej użyć patelni z grubym dnem, która równomiernie się rozgrzewa.
Przepis: Naleśniki ziemniaczane
Norweskie podpłomyki ziemniaczane to pyszne placki, które są pyszne na słodko i wytrawnie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Norweska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 147 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki roztopionego masła klarowanego
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaOstudzone ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj śmietanę, roztopione masło i sól do smaku (do placków serwowanych z wytrawnym farszem możesz też dodać inne przyprawy i zioła, np. granulowany czosnek, pieprz, mieloną paprykę, rozmaryn). Wymieszaj składniki i stopniowo dodawaj mąkę, wyrabiając ciasto dłonią lub robotem kuchennym.
- Formowanie naleśnikówZwarte, jednolite ciasto podziel na 12 porcji i z każdej uformuj kulkę. Kulki ciasta posyp mąką lub umieść pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj na bardzo cienki placek.
- SmażenieSmaż naleśniki ziemniaczane na gorącej, suchej patelni, aż się przyrumienią.
Z czym podawać naleśniki ziemniaczane?
Naleśniki ziemniaczane podaję na ciepło. Słodki farsz do podpłomyków ziemniaczanych przygotowuję z np.:
- twarogu z wanilią, cukrem i skórką z cytryny,
- dżemu, marmolady, powideł, smażonych jabłek,
- kremu czekoladowego,
- miodu, syropu klonowego,
- świeżych owoców i bitej śmietany.
Lefse świetnie smakują też w wytrawnej wersji. W tym przypadku podaję je m.in. z:
- wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem,
- wędzoną makrelą, ogórkiem kiszonym oraz rozrobionym ze śmietaną białym serem,
- farszem z kiszonej kapusty i pieczarek,
- farszem z pieczarek i żółtego sera,
- farszem z mięsa z rosołu,
- kwaśną śmietaną.
Wskazówka: z ziemniaczanych podpłomyków możesz również przygotować „tort” naleśnikowy na słodko i na słono. Zobacz jeden z moich przepisów na tort z naleśników z kremem kakaowo-orzechowym.