Chrupiąca, zdrowa surówka z 3 warzyw. Szybka do zrobienia, pasuje do wielu dań
W polskiej kuchni królują surówka z marchewki i mizeria. Każda z nich jest smaczna i zdrowa, ale też każda może się znudzić. Jeśli macie ochotę na pyszną odmianę, podpowiem wam, jak zrobić zdrową surówkę z wykorzystaniem ogórka i marchewki. Wystarczy dorzucić do nich sezonowe warzywo.
Jak rozdrobnić warzywa do surówki?
Warzywa do surówki można pokroić nożem lub zetrzeć na tarce. Wszystko zależy od tego, po jakie warzywa sięgacie i jaki efekt chcecie uzyskać. Większe kawałki typu słupki, z pewnością będą bardziej chrupiące, niż drobne wiórki uzyskane na tarce. Jednak jeśli rozdrabniacie dość twarde i mało soczyste warzywa, lepszym wyborem jest tarka. I tak naprawdę im drobniejsze oczka, tym większy efekt soczystości.
Jak zrobić chrupiącą surówkę z trzech warzyw?
Do przygotowania pysznej surówki z trzech warzyw używam marchewki, świeżego ogórka i kalarepy. Wszystkie te składniki odznaczają się sporą twardością, dlatego surówka wychodzi chrupiąca. Smakowym dopełnieniem tego dodatku do obiadu jest szczypior oraz lekki sos.
Przepis: Surówka z trzech warzyw
Chrupiąca, szybka do zrobienia surówka z marchewki, ogórka i kalarepy
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 105 w każdej porcji
Składniki
- 2 marchewki
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 1 kalarepa
- szczypior
- sól, pieprz, cukier
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówMarchewki i kalarepę obierz ze skórki, pokrój w cienkie słupki. Ogórek umyj, nie obieraj, pokrój w słupki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówRozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Dopraw je do smaku solą, pieprzem i cukrem. Polej sosem z oliwy i soku z cytryny, wymieszaj.
Do jakich dań obiadowych pasuje surówka z trzech warzyw?
Surówka z marchewki, kalarepy i świeżego ogórka jest lekka, chrupiąca i orzeźwiająca – idealna jako dodatek do wielu dań, szczególnie wiosną i latem. Sprawdza się zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Będzie więc pasować do kotletów schabowych i mielonych, do pieczonego kurczaka, szaszłyków, gulaszu czy kiełbasy z rusztu. Można ją także zaserwować do smażonej ryby, placków ziemniaczanych, ziemniaków z koperkiem i masłem.