Zaskakująco sycące danie z kalafiora przygotowuję na patelni. Dwa dodatki robią robotę

Dodano:
Smażony kalafior Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Kalafior to smaczne warzywo, które serwujemy zwykle jako jarzynę lub dodajemy do zupy. Ja odkryłam jeszcze jeden sposób na kalafiorowy przysmak. Robię go na patelni i jest bardzo pożywny dzięki dwóm dodatkom.

Kalafior to przepyszne warzywo sezonowe. Jest delikatne, bo to kwiat. Zazwyczaj spożywamy go po ugotowaniu, ale można też jeść kalafior surowy. Dziś pokażę wam, jak zrobić smaczne i sycące danie z kalafiora. Można je podać na obiad lub przekąskę i nie trzeba na nie długo czekać.

Jak przygotować kalafior do smażenia?

Kalafior najszybciej mięknie w wodzie, dlatego przed smażeniem warto go obgotować. W tym celu kalafior wystarczy tylko oczyścić z liści, podzielić na nieduże różyczki i wrzucić na osolony wrzątek. Gotujemy go bez przykrycia nie dłużej niż 5-7 minut. Warzywo ma pozostać lekko twardawe, bo potem będziemy je smażyć. Należy przełożyć je na sito i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Gdy kalafior wystygnie, jest gotowy do smażenia.

Jak zrobić sycący kalafior z patelni?

Sycące danie z kalafiora robię na patelni. To dlatego, że kilka prostych składników jest w stanie zamienić to delikatne warzywo w pożywne danie obiadowe lub w przekąskę. A są to przede wszystkim starty ser żółty i jajka. To właśnie z nich robię masę, w której obtaczam kalafior, a potem smażę całość na patelni.

Przepis: Pożywny kalafior z patelni

Kalafior smażony w masie jajeczno-serowej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ole do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kalafioraKalafior oczyść, podziel na małe różyczki, ugotuj w osolonym wrzątku lub na parze. Gotuj go nie dłużej niż 5 minut. Przelej na sito, przelej zimną wodą, odsącz, przestudź.
  2. Przygotowanie masyW dużej misce wymieszaj jajka, starty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła i przyprawy. Do masy wrzuć różyczki gotowanego kalafiora, delikatnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj łyżkę tartej bułki.
  3. Smażenie warzywaNa patelni rozgrzej tłuszcz i smaż porcje kalafiora ok. 5 minut, co jakiś czas je obracając. Gotowy kalafior powinien być lekko zrumieniony i mieć stopiony ser.

Jak podać kalafior z patelni?

Kalafior z patelni można podać jako danie obiadowe lub sycącą przekąskę. Doskonałym dodatkiem do tego warzywa będą sosy, np. sos jogurtowo-czosnkowy, a także sałata z dodatkami. Smażony kalafior przed podaniem warto posypać posiekanymi, świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, zieloną kolendrą albo startym parmezanem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...