Siekam botwinkę i wkładam do słoików. To hit domowej spiżarni
Ta botwinka do słoików to jeden z najlepszych przetworów, jakie mam w spiżarni. Taki słoik można potem w kilka chwil zamienić w zupę lub pachnący latem chłodnik. Przepis jest bardzo prosty i poradzą sobie z nim nawet osoby, które nie mają wielkiej wprawy w robieniu przetworów. Botwinka na zimę będzie gotowa po godzinie.
Jak zrobić botwinkę do słoików?
To jest przepis, w którym prostota jest kluczem smaku. Gwiazdą jest tu botwinka, a dodatki jedynie podkreślają delikatnie jej smak. To też sprawia, że jest potem bardzo uniwersalną bazą do przygotowania pysznej zupy.
Jeśli botwinka jest nieprzerośnięta, a buraczki wręcz szczątkowe, wówczas nie trzeba ich nawet obierać. Jeśli są już większe, trzeba je obrać i drobno pokroić. Czasem pęczek botwinki ma duże, bardzo rozrośnięte liście. Wówczas część z nich zostawiam i wykorzystuję do sałatek, a do słoików pakuję głównie drobno pokrojone gałązki, buraczki i połowę takich liści (również drobno pokrojonych).
Składniki na zalewę wystarczy tylko zagotować i zalać nią botwinkę z czosnkiem i koperkiem. Potem pozostaje już tylko pasteryzacja. Ja pasteryzuję słoiki w piekarniku, bo tak jest mi najwygodniej. Gorące wkładam do piekarnika, włączam grzanie na 110 stopni, a potem wyłączam piekarnik i zostawiam słoiki w środku do ostygnięcia. Botwinkę można też pasteryzować tradycyjnie, gotując słoiki w garnku z wodą. Tak przygotowana botwinka wytrzyma do kolejnego sezonu (u mnie zwykle to się jednak nie udaje, bo zjadamy ją szybciej).
Przepis: Botwinka do słoików
Pyszny pomysł na zachowanie botwinki.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 29 w każdej porcji
Składniki
- 4 pęczki botwinki
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 4 liście laurowe
na zalewę:
- 2 litry wody
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 2 płaskie łyżki soli
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówBuraczki obierz i drobno pokrój. Łodygi i liście botwinki pokrój drobno. Koperek posiekaj. Czosnek pokrój w plasterki lub drobne kawałki. Wszystkie składniki na zalewę zagotuj.
- Układanie w słoikachPokrojoną botwinkę wymieszaj z koperkiem i wkładaj do słoików. Dołóż czosnek i liście laurowe. Zalej gorącą zalewą, zakręć i pasteryzuj 15-20 minut.
Jak wykorzystać botwinkę ze słoika?
Taka botwinka jest wręcz gotową bazą do zupy. Wystarczy ją podgrzać, zabielić śmietaną, dodać gotowane ziemniaki i gotowe! Nie potrzeba nawet żadnego bulionu, ale oczywiście zupa na bulionie, czy to warzywnym, czy drobiowym, będzie lepsza.
Jeśli robisz chłodnik z takiej botwinki, sprawa jest jeszcze łatwiejsza: wymieszaj botwinkę ze słoika ze śmietaną, jogurtem lub maślanką. Podawaj z ulubionymi dodatkami: u mnie to gotowane jajka i pokrojone w kostkę świeże ogórki oraz świeży koperek.