Babcia robiła ją zamiast schabowego. Takiej wątróbki w panierce jeszcze nie jadłeś

Dodano:
Smażona wątróbka
Zaskakująco delikatna, z chrupiącą skórką i wyrazistym smakiem. Tak przygotowana wątróbka może konkurować ze schabowym, a nawet go przebić!

Ten przepis pamiętam z kuchni mojej babci, która potrafiła zrobić coś z niczego. Gdy nie było mięsa, panierowała wątróbkę jak kotlety. I choć wtedy marzyłem o schabowym, dziś właśnie ta wątróbka wraca do mnie najczęściej – pachnąca cebulą, z chrupiącą panierką, rumiana i delikatna w środku. To proste danie ma w sobie coś niezwykle domowego i prawdziwego. Wystarczy jeden kęs, by przenieść się do czasów dzieciństwa.

Jak zrobić wątróbkę w panierce?

Zabierając się za to danie, najpierw zdecyduj, z jakiej wątróbki skorzystasz. Polecam drobiową – kurzą lub indyczą. Kurza składa się z mniejszych kawałków, co oznacza więcej pracy przy obtaczaniu. Indycza jest większa i łatwiejsza w obróbce, ale też nawet dwukrotnie droższa.

Niezależnie od wyboru, oczyść wątróbkę z błonek i nadmiaru tłuszczu. Sprawdź również, czy nie zawiera woreczka żółciowego – mimo nazwy, ma on zazwyczaj zielonkawy odcień. Staraj się go nie przeciąć, a jedynie ostrożnie odciąć.

Jeśli masz czas to warto zamoczyć wątróbkę w mleku. Sprawi to, że będzie delikatniejsza w smaku i mniej gorzka. Moczenie w mleku przez około 30–60 minut przed smażeniem pomaga też zmiękczyć strukturę wątróbki.

Ważne: wątróbkę solimy dopiero pod koniec smażenia lub po. To sprawi, że zachowa ona swoją delikatność.

Przepis: Wątróbka smażona w panierce

Klasyczne danie przygotowane w sposób, którego nikt się nie spodziewa.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
453 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie cebule
  • 500 g wątróbki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. PanierowanieKażdy kawałek obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Upewnij się, że panierka dokładnie przylega.
  2. SmażenieNa rozgrzanym oleju smaż kotlety z obu stron po 2–3 minuty na średnim ogniu, aż będą złote i chrupiące. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym i dopiero wtedy posól.
  3. Smażenie cebuliCebulę pokrój wedle uznania, na krążki lub piórka, i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zarumieni.

Z czym podać wątróbkę w panierce?

Wątróbka w panierce świetnie komponuje się z wieloma dodatkami – wszystko zależy od tego, czy chcesz klasyczny, domowy obiad, czy coś bardziej wyrafinowanego. Oto kilka sprawdzonych propozycji:

  • Ziemniaki purée z masłem i mlekiem – klasyczny, kremowy dodatek, który łagodzi intensywny smak wątróbki.
  • Pieczone warzywa korzeniowe – marchewka, pietruszka i seler dodają naturalnej słodyczy i koloru.
  • Kasza jęczmienna z natką pietruszki – delikatnie orzechowa, dobrze kontrastuje z panierką.
  • Surówka z czerwonej kapusty – chrupiąca i lekko kwaśna, świetna do przełamania tłustości dania.
  • Pieczywo – świetnie sprawdzą się różne rodzaju domowe bułki lub chrupiący chleb.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...