Prosty dodatek, a tymi kotletami ziemniaczanymi można się najeść. Są idealne na obiad
Placki ziemniaczane znają chyba wszyscy, ale kotlety już niekoniecznie. A jaka jest między nimi różnica? Otóż placki robi się z całkiem rzadkiego ciasta, które kładzie się na patelnię łyżką. Natomiast kotlety formuje się w dłoniach, bo masa na nie jest dość zwarta. Jedne i drugie są smaczne i tanie. Jednak moje kotlety są też nadzwyczaj pożywne. To zasługa jednego składnika.
Jak przygotować ziemniaki na kotlety?
Kotlety można robić z różnych rodzajów ziemniaków. Dobrze sprawdzą się ziemniaki gotowane, ale też surowe. Trzeba jednak zadbać o to, by masa była dość zwarta i dała się formować w dłoniach. W przypadku ziemniaków gotowanych to nietrudne. Jeśli zaś chodzi o ziemniaki surowe, warto je zetrzeć na większych oczkach, a po oprószeniu solą i odczekaniu 10-15 minut, należy odcisnąć z nich nadmiar płynu. Wtedy po wymieszaniu z mąką i pozostałymi składnikami masa będzie odpowiednio gęsta.
Jak zrobić kotlety ziemniaczane z szynką?
Do kotletów ziemniaczanych dodaję szynkę, dzięki czemu robią się bardziej pożywne. Kupuję szynkę w plasterkach, a potem kroję ją w paski i na mniejsze kawałki. Łączę z ziemniakami i pozostałymi składnikami i mam masę gotową do formowania i smażenia.
Przepis: Kotlety ziemniaczane z szynką
Pożywne kotlety z tartych ziemniaków i szynki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 385 w każdej porcji
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 100 g szynki gotowanej w plasterkach
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na większych oczkach. Oprósz je solą, odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar płynu.
- Sporządzenie ciastaDo ziemniaków dodaj drobno posiekaną szynkę i cebulę, a także jajko, mąkę, sól i pieprz. Składniki wymieszaj.
- Smażenie kotletówZ otrzymanej masy formuj w dłoniach kotlety. Kładź je na średnio rozgrzaną patelnię i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Kotlety przełóż na talerz, posyp posiekaną zieleniną.
Jak podać kotlety ziemniaczane z szynką?
Kotlety ziemniaczane z szynką z powodzeniem można podać na obiad. By zamieniły się w pełne danie, warto zaserwować do nich sos, np. czosnkowy, jogurtowy, pomidorowy. Dopełnieniem tego posiłku będzie też surówka, np. z marchewki, kapusty, zielona sałata z dodatkami albo sałatka z pomidorów.