Orientalny naleśnik zachwycił podniebienia mojej rodziny. Jest banalnie prosty do zrobienia

Dodano:
Naleśnik z warzywami Źródło: Shutterstock / gowithstock
Naleśniki to potrawa znana na całym świecie. Niektórzy robią je tylko nieco inaczej. Ostatnio zachwyciły mnie naleśniki koreańskie, które są proste i pożywne. Tajemnica ich smaku i wyglądu tkwi w drobnym szczególe.

Naleśniki to potrawa znana w wielu kuchniach świata. Choć smaży się je z prostego ciasta, to można je zrobić na wiele sposobów. W kuchni orientalnej znalazłam na przykład przepis na naleśniki z dodatkiem pokrojonych warzyw. Pomysł jest banalny, a smak i wygląd zachwycające. Oto jak przyrządzić ten koreański przysmak.

Jakie warzywa dodać do ciasta naleśnikowego?

Ciasto na koreańskie naleśniki robi się podobnie, jak na te dobrze u nas znane. Różnica jednak polega na tym, że ciasto wzbogaca się pokrojonymi warzywami. Dzięki temu po usmażeniu naleśniki mają ciekawy wygląd i bogaty smak. A jakie warzywa najlepiej dodać do ciasta naleśnikowego? Warto postawić na składniki, które nie wymagają długiego smażenia. Mogą to więc być np.: cebula dymka, szczypior, cebula, marchewka, papryka. By naleśniki były jeszcze bardziej odżywcze, można dorzucić do ciasta także owoce morza.

Jak zrobić naleśniki z warzywami?

Przygotowanie naleśników koreańskich zaczynam od pokrojenia warzyw. Potem mieszam ciasto naleśnikowe i łączę je z rozdrobnionymi warzywami i ewentualnie owocami morza. Z ciasta smażę grubsze naleśniki i podaję je z ulubionymi dodatkami.

Przepis: Naleśniki z warzywami

Orientalne naleśniki z dodatkiem krojonych warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
koreańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • 3-4 cebulki dymki lub gruby szczypiorek
  • ½ cebuli
  • 1 marchewka

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywSzczypiorek opłucz, osusz. Cebulę oczyść, pokrój w półtalarki lub piórka. Marchewkę pokrój w słupki.
  2. Przygotowanie ciastaZ mąki, jajka, wody gazowanej i soli rozmieszaj gładkie, dość rzadkie ciasto. Dodaj do niego warzywa, wymieszaj.
  3. Smażenie naleśnikówNa patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wlej 1/4 ciasta, równomiernie rozprowadź. Smaż na średnim ogniu 3–4 minuty z każdej strony, aż naleśnik będzie złocisty i chrupiący. W ten sam sposób usmaż pozostałe naleśniki. Podawaj je z sosem do maczania.

Jak podać naleśniki z warzywami?

Orientalne naleśniki z warzywami podaje się zwykle krojone w kwadraty lub trójkąty. Doskonałym dodatkiem do nich jest prosty sos do maczania. Robi się go z mieszanki sosu sojowego, octu ryżowego, cukru, czosnku, chili lub sezamu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...