Ta pasta jajeczna jest idealna do kanapek i grzanek. Robi się ekspresowo
Pasta jajeczna to dodatek do pieczywa, który można zrobić na wiele sposobów. Nasza propozycja na dziś to lekka pasta z dodatkiem jogurtu oraz koperku. Doskonale sprawdzi się zarówno na świeżym pieczywie, jak i kromkach zrumienionych na grzanki.
Jak zrobić pastę jajeczną?
Przepis jest dziecinnie prosty, a cały patent polega na tym, że ugotowane białko jaj kroimy w kostkę, a żółtka staja się częścią kremowego smarowidła z dodatkiem majonezu i gęstego jogurtu w stylu w greckim. Tak przygotowaną pastę wystarczy doprawić solą i pieprzem, a świeżości, aromatu i koloru doda nam posiekany drobno koperek.
Rada: jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do pasty łyżeczkę ostrej musztardy. Można też oprócz lub zamiast koperku dodać do jajek drobno posiekany szczypiorek.
Przepis: Pasta jajeczna z koperkiem
Pyszny dodatek do kanapek i nie tylko.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 114 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZ jajek wyjmij żółtka. Białka pokrój w małą kostkę, a żółtka rozetrzyj z majonezem i jogurtem.
- Robienie pastyDo masy z majonezem dodaj sól, pieprz i koperek. Wrzuć pokrojone białka i wymieszaj.
Jak podawać pastę jajeczną?
Pasta jajeczna z naszego przepisu to doskonała pasta kanapkowa, którą można serwować na wiele sposobów. My polecamy ją z chrupiącymi grzankami lub tostami. Zrumień kromki w tosterze lub na patelni (można na odrobinie masła) i nakładaj na nie grubą warstwę pasty jajecznej.
Kanapki z pastą jajeczną nie potrzebują już żadnych dodatków, ale możesz na nie położyć także liście ulubionej sałaty, pasterki rzodkiewki czy pomidorów. Jeśli lubisz mięsne dodatki do kanapek, weź plasterek dobrej szynki lub zrumieniony na patelni plasterek boczku.
Pasta jajeczna z naszego przepisu to również świetny farsz to zimnych przekąsek. Można nią wypełnić wydrążone pomidory, paprykę, ale też kłaść porcje pasty na chrupiące liście cykorii. Pastę można podawać też na krakersach czy zawijać w tortille z sałatą i kroić na wygodne do jedzenia małe roladki.