Te kluski kładzione robię za grosze. Spróbuj raz, a będziesz gotować je co tydzień
Szpecle z serem (käsespätzle) to niemieckie kluski kładzione, które cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Podawane są z różnymi dodatkami m.in. aromatycznym serem ementaler oraz smażoną cebulką, stanowiąc sycące, samodzielne danie, a także dodatek np. do gulaszu. To bardzo szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu kluseczki, których nie trzeba formować. Delikatne ciasto jest zeskrobywane z deski bezpośrednio do garnka z osolonym wrzątkiem. Szpecle są miękkie, delikatne i rozpływają się w ustach.
Jak zrobić szpecle z serem?
Ciasto na szpecle z serem przygotowuję z mąki pszennej, jajek, mleka oraz soli. Pod względem smaku i konsystencji niemieckie kluski kładzione przypominają nieco lane ciasto, jednak są bardziej zwarte i twardsze.
Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewam do miski, dodaję pozostałe składniki i mieszam łyżką, aż ciasto zyska jednolitą konsystencję i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Tak przygotowane ciasto wykładam na mokrą deskę (drewnianą lub szklaną), rozsmarowuję, tworząc warstwę o grubości około 5 mm i za pomocą noża lub drewnianej szpatułki zeskrobuję do garnka z wodą, formując małe kluseczki. Wskazówka: szpecle należy gotować niewielkimi partiami, żeby zbytnio nie obniżyć temperatury wody.
Ugotowane kluseczki wyjmuję z wody łyżką cedzakową, przekładam na talerz i posypuję startym ementalerem (możesz również użyć innego sera, który dobrze się topi np. sera gouda lub parmezanu). Smak szpecli z serem podbijam zrumienioną na klarowanym maśle cebulą.
Przepis: Szpecle z serem
To proste i pyszne kluski kładzione.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Niemiecka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 483 w każdej porcji
Składniki
Na szpecle:
- 250 g mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 125 ml mleka
- sól
Dodatkowo:
- 80 g sera ementaler
- 1 duża cebula
- 3 łyżki klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta na szpecleDo średniej miski wbij jajka i roztrzep je rózgą kuchenną lub widelcem. Dodaj przesianą z niewielką ilością soli (1-2 szczypty) mąkę pszenną oraz mleko i mieszaj łyżką (opcjonalnie mikserem na niskich obrotach), aż składniki się połączą i będą widoczne w cieście pęcherzyki powietrza. Odstaw ciasto na 5 minut, żeby odpoczęło.
- Przygotowanie dodatkówSer ementaler zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na klarowanym maśle.
- Gotowanie szpecliZagotuj 3 litry wody i dodaj do garnka 1 łyżeczkę soli. Partiami nakładaj ciasto na deskę i zeskrobuj na wrzątek małe kluseczki (możesz też nabierać małe porcje ciasta łyżką i wrzucać na wrzątek). Gotuj je 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody (czas gotowania zależy od wielkości i grubości klusek). Gotowe szpecle wyjmij łyżką cedzakową i przelej zimną wodą.
Niemieckie kluski kładzione świetnie smakują od razu po ugotowaniu oraz nadają się do zapiekania.
Inne dodatki do szpecli
Delikatne kluseczki możesz podawać również z innymi dodatkami np.:
- pokrojonym w kostkę, przyrumienionym boczkiem, kiełbasą lub szynką,
- sosem pomidorowym, sosem pieczarkowym, sosem pieczeniowym,
- duszonym, smażonym i pieczonym mięsem.
Te kładzione kluski doskonale sprawdzą się również jako dodatek do zup (np. pomidorowej lub rosołu). Smak ciasta na szpecle możesz zmienić, dodając np. ulubione zioła, zblendowane liście szpinaku lub suszone pomidory oraz odrobinę kurkumy.