Te wytrawne naleśniki smakują, jak marzenie. Kilka prostych składników i pyszne danie gotowe
Ja i moja rodzina uwielbiamy naleśniki w każdej postaci. Oni za smak, ja też za to, że robi się je szybko i z prostych składników. Dużą zaletą tych cienkich placków jest fakt, że można je przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie bowiem smakują z farszem słodkim i wytrawnym, zapiekane i smażone. Tym razem proponuję pożywne naleśniki, które doskonale sprawdzą się na kolację.
Pomysły na wytrawne naleśniki
Wytrawne naleśniki to świetny pomysł na obiad lub kolację. Można je przygotować z mniej lub bardziej pożywnym farszem. Jeśli nie chcecie by były zbyt sycące, nadziejcie je np. duszonym szpinakiem wymieszanym z twarogiem czy pomidorem i rukolą. Pożywniejsze naleśniki nadziejcie farszem z dodatkiem mięsa, wędliny czy sera. Składniki te zawierają sporo białka i tłuszczu, które doskonale sycą. Możecie więc zrobić prosty farsz z szynki i żółtego sera, z mielonego mięsa i warzyw albo z wędzonego boczku i szpinaku lub pieczarek.
Jak zrobić naleśniki z pieczarkami, szynką i serem?
W farszu do tych wytrawnych naleśników postanowiłam połączyć ulubione składniki mojej rodziny. Są to: pieczarki, boczek i żółty ser. Z tej kompozycji powstało przepyszne nadzienie do delikatnych placków. Po ich napełnieniu i złożeniu całość wyglądała apetycznie i doskonale smakowała.
Przepis: Wytrawne naleśniki
Pożywne naleśniki z wytrawnym farszem z pieczarek, szynki i sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Na farsz:
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 150 g szynki
- 100 g żółtego sera
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZ podanych składników rozmieszaj gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, po tym czasie usmaż cienkie naleśniki. Ułóż je w stosik, przykryj talerzem.
- Przygotowanie farszuPieczarki pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, przesmaż je, oprósz solą i pieprzem, odparuj nadmiar płynu. Dodaj pokrojoną szynkę, chwilę ją podsmaż. Dodaj starty ser i śmietanę, podgrzej, by ser się roztopił. Farsz dopraw, wymieszaj z posiekaną natką.
- Składanie i podgrzewaniePrzygotowany farsz nałóż na naleśniki, złóż je np. na cztery. Ułóż w naczyniu do zapiekania, wstaw na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Podawaj póki gorące.
Jak podać wytrawne naleśniki?
Wytrawne naleśniki po nadzianiu i złożeniu można podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Dzięki temu naleśniki i farsz połączą się w jedną całość i będą miały wyrównaną temperaturę. Do potrawy warto podać lekką surówkę lub sałatę z dodatkami. Potrawa zyska wtedy na smaku, wartości odżywczej i wyglądzie.