Zrób tę sałatkę ziemniaczaną raz, a każdy poprosi o dokładkę. Znika szybciej niż karkówka z grilla

Dodano:
Sałatka ziemniaczana z zieleniną Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Szukasz dodatku, który skradnie show na każdym grillu? Ta sałatka ziemniaczana robi furorę za każdym razem – lekka, pełna zieleniny i tak pyszna, że goście biorą dokładki, zanim karkówka zdąży się zrumienić. Zrób ją raz, a na stałe wejdzie do twojego letniego menu.

Sałatkę ziemniaczaną można przygotować z różnymi dodatkami. Moja rodzina przepada za sałatką z dodatkiem m.in. dużej ilości zieleniny, która świetnie podbija smak gotowanych ziemniaków młodych i zeszłorocznych. Poznaj mój przepis na najlepszą sałatkę z ziemniaków, która znika z talerzy szybciej niż mięso i kiełbaski.

Jakie ziemniaki są najlepsze na sałatkę?

Nie wszystkie ziemniaki nadają się do sałatki. Najlepiej wybierać typowe odmiany sałatkowe, które cechuje niska zawartość skrobi. Takie ziemniaki nie rozpadają się podczas gotowania i krojenia. Idealne na sałatkę są ziemniaki typu kulinarnego A oraz B np. odmiany Lord, Mozart, Nikola, Irga, Irys, Sante.

Pyszną sałatkę ziemniaczaną przygotujesz zarówno z zeszłorocznych, jak i młodych ziemniaków. Młode warzywa nie wymagają obierania – wystarczy je wyszorować przed gotowaniem miękką szczoteczką lub szorstką stroną nowej gąbki kuchennej (opcjonalnie oskrobać z nadmiaru łuszczącej się skórki). W tym przypadku najlepiej wybrać bardzo małe ziemniaki, które można podać bez wcześniejszego krojenia.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z zieleniną?

Sałatki ziemniaczane przygotowuję z niewielkich ziemniaków, które nie wymagają długiego gotowania. Starannie wyszorowane i wypłukane z resztek ziemni warzywa zalewam wrzątkiem, dodaję nieco soli i gotuję do miękkości, a następnie odcedzam i przelewam zimną wodą. Zeszłoroczne ziemniaki obieram ze skórki, a następnie kroję na mniejsze kawałki.

Gdy mam gotową bazę sałatki, robię lekki, aromatyczny sos oraz przygotowuję dodatki, a następnie mieszam składniki i schładzam gotową sałatkę, żeby smaki się przegryzły.

Przepis: Sałatka ziemniaczana z zieleniną

Ta sałatka z ziemniaków smakuje i pachnie wiosną. Idealnie przełamuje smak grillowanych potraw.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
263 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg małych ziemniaków sałatkowych
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2/3 szklanki oliwek
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki umyj i ugotuj do miękkości, a następnie odcedź, obierz ze skórki (jeżeli używasz ziemniaków zeszłorocznych) i pokrój na mniejsze kawałki. Wskazówka: przed krojeniem warto na chwilę zostawić obrane ziemniaki na sitku, żeby odparowały z nadmiaru wody.
  2. Przygotowanie dodatków i sosuKoperek, natkę pietruszki, szczypiorek oraz rzodkiewkę umyj i osusz. Zioła posiekaj, a rzodkiewkę pokrój na plasterki lub w kostkę. Oliwę z oliwek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Wskazówka: liście rzodkiewki możesz wykorzystać do sosu – wystarczy, że je umyjesz, pokroisz na mniejsze kawałki i zbledniejesz z pozostałymi składnikami. Tak przygotowany sos do sałatki ma lekko pikantny, bardzo przyjemny i orzeźwiający smak oraz stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych, włoskich sosów pesto.
  3. Wykonanie i chłodzenieZiemniaki i rzodkiewkę umieść w misce, oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie wymieszaj. Następnie skrop składniki sosem i posyp zieleniną oraz dodaj oliwki. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na 10-15 minut do lodówki. Przed podaniem ponownie wymieszaj składniki.

Opcjonalne dodatki do sałatki ziemniaczanej z zieleniną

Smak sałatki ziemniaczanej z zieleniną wzbogacam m.in.:

  • białą lub czerwona fasolą,
  • pokrojoną w piórka cebulą (cebulę można przed dodaniem do sałatki sparzyć lub zblanszować),
  • fasolką szparagową,
  • boczkiem,
  • jajkami na twardo,
  • ogórkami konserwowymi lub kiszonymi.

Sałatkę z przepisu podstawowego oraz sałatkę wzbogaconą o dodatkowe składniki podaję z różnymi sosami np.

  • klasycznym sosem winegret – oliwa z oliwek, musztarda, sok z cytryny, sól i pieprz,
  • sosem jogurtowym z czosnkiem – jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, sok z cytryny,
  • sosem musztardowym z miodem – oliwa z oliwek, musztarda, miód, sok z cytryny, sól i pieprz.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...