Te dwa warzywa to duet idealny. Placki wychodzą tak pyszne, że będziesz robić je non stop

Dodano:
Placki z cukinii i marchewki Źródło: Shutterstock / Nadezhda Nesterova
Masz ochotę na coś pysznego, ale jednocześnie lekkiego i zdrowego? Delikatne, bardzo aromatyczne placki z cukinii i marchewki to strzał w dziesiątkę! Zapraszam po przepis.

Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku placki z cukinii i marchewki smakują jak marzenie. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu.

Jak zrobić placki z cukinii i marchewki?

Na placki najlepsza są młode warzywa. Ścieram je na tarce o dużych oczkach, a następnie odsączam z nadmiaru soku i łączę z cebulą, czosnkiem, jajkami oraz mąką pszenną. Możesz również przygotować to danie w wersji bezglutenowej, dodając np. mąkę ryżową lub kukurydzianą. Smak placków z cukinii i marchewki wzbogacam aromatycznymi ziołami m.in. rozmarynem.

Masę warzywną smażę na klarowanym maśle (doskonale sprawdzi się również oliwa z oliwek i olej roślinny do smażenia). Jeżeli dodasz 1 łyżkę tłuszczu do masy na placki, to bez problemu usmażysz je na suchej patelni. Możesz też zrezygnować z dodawania tłuszczu, wyłożyć placki na blachę i upiec w piekarniku.

Przepis: Placki z cukinii i marchewki

Obłędnie pyszne danie obiadowe oraz chrupiąca przekąska

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 3 łyżki klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCukinię umyj i osusz. Marchewkę obierz. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cukinię i marchewkę odciśnij z nadmiaru soku.
  2. Łączenie składników masyUmieść w misce odciśniętą marchewkę, cukinię, cebulę, czosnek oraz suszone zioła (możesz też dodać świeżą natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek). Dodaj roztrzepane jajka oraz mąkę pszenną i wymieszaj. Na koniec dopraw masę do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową (opcjonalnie).
  3. SmażenieSmaż placki z cukinii i marchewki na rozgrzanym maśle klarowanym, z obu stron, na złoty kolor. Wskazówka: polecam najpierw nałożyć na patelnię małą porcję masy, żeby sprawdzić, czy placki nie będą się rozpadały. Do zbyt rzadkiej masy można dodać więcej mąki pszennej lub 1-2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego.

Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podawać placki z cukinii i marchewki?

Placki z cukinii i marchewki doskonale smakują z różnymi dodatkami. Podaję je z m.in.:

  • sosem jogurtowym z czosnkiem i świeżymi ziołami – naturalny jogurt wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1-2 ząbki), posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub miętą, doprawiony solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym (np. typu greckiego) – dodatki te świetnie komponują się z delikatnym smakiem aromatycznych placków. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać każdą porcję potrawy świeżymi ziołami.
  • wędzonym łososiem – plasterki ryby ułożone na placuszkach to elegancka i smaczna propozycja na lekką kolację lub przystawkę. Porcje potrawy możesz ozdobić kleksem śmietany i gałązkami koperku.
  • jajkami sadzonymi lub w koszulkach – warzywne placki z jajkiem to sycące, pełnowartościowe danie np. na lekki, letni obiad.

Nadmiar placków z cukinii wykorzystuję, zapiekając je z dodatkiem żółtego sera oraz pokrojonego w kostkę boczku.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...