Przepis na te placki mam od znajomego Turka. Robiłam podobne, ale jeden składnik zrobił różnicę
Placki warzywne to doskonały pomysł na szybki i tani obiad. Można je usmażyć po przyjściu z pracy, gdy nie mamy lepszego pomysłu na posiłek. Kiedy jednak raz przyrządzicie te tureckie placki, nie będą dla was alternatywą, ale staną się numerem jeden. Wychodzą bowiem naprawdę smaczne.
Z czego robi się tureckie placki?
Tureckie placki o nazwie mucver robi się z tartej cukinii. Co ciekawe, do placków oprócz mąki i jajek dodaje się też sporo zieleniny oraz pokruszony, wyrazisty w smaku ser. Jak się okazało, składniki te idealnie pasują do cukinii. To dzięki nim warzywne placki nabierają pełnego smaku i ciekawszej konsystencji.
Jak zrobić tureckie placki z cukinii?
By przygotować turecki placki z cukinii, warzywo trzeba zetrzeć na dużych oczkach, oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie należy odcisnąć nadmiar soku i połączyć cukinię z pozostałymi składnikami. Teraz pozostaje usmażyć je na oleju. Po zdjęciu z patelni placki warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Będą mniej kaloryczne.
Przepis: Mucver placki z cukinii
Tureckie placki z tartej cukinii z dodatkiem sera i zieleniny
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- turecka
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g sera feta
- natka pietruszki
- koperek
- szczypiorek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaCukinie umyj, wytrzyj, zetrzyj na dużych oczkach. Oprósz ją solą, odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie odciśnij z warzywa nadmiar płynu. Dodaj jaka, mąkę, pokruszony ser, posiekaną zieleninę i przyprawy. Wymieszaj w miarę jednolite ciasto.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Placki smaż na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.
Jak podać tureckie placki z cukinii?
Tureckie placki z cukinii najlepiej smakują podane na ciepło, ale można je też zjeść, gdy wystygną. Są idealne na przekąskę, jako dodatek do obiadu czy samodzielny posiłek. Idealnie smakują podane z sosem jogurtowo-czosnkowym. Przygotujecie go z gęstego jogurtu naturalnego wymieszanego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos warto doprawić do smaku solą i białym pieprzem.