Przepis na te placki mam od znajomego Turka. Robiłam podobne, ale jeden składnik zrobił różnicę

Dodano:
Placki z cukinii Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Moja rodzina lubi placki. I to nie tylko te serwowane na słodko, ale też w wytrawnej wersji. Ostatnio do ziemniaczanych dołączyły inne warzywne. Przepis na nie dostałam od znajomego i choć robiłam podobne, to te wyszły o wiele smaczniejsze.

Placki warzywne to doskonały pomysł na szybki i tani obiad. Można je usmażyć po przyjściu z pracy, gdy nie mamy lepszego pomysłu na posiłek. Kiedy jednak raz przyrządzicie te tureckie placki, nie będą dla was alternatywą, ale staną się numerem jeden. Wychodzą bowiem naprawdę smaczne.

Z czego robi się tureckie placki?

Tureckie placki o nazwie mucver robi się z tartej cukinii. Co ciekawe, do placków oprócz mąki i jajek dodaje się też sporo zieleniny oraz pokruszony, wyrazisty w smaku ser. Jak się okazało, składniki te idealnie pasują do cukinii. To dzięki nim warzywne placki nabierają pełnego smaku i ciekawszej konsystencji.

Jak zrobić tureckie placki z cukinii?

By przygotować turecki placki z cukinii, warzywo trzeba zetrzeć na dużych oczkach, oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie należy odcisnąć nadmiar soku i połączyć cukinię z pozostałymi składnikami. Teraz pozostaje usmażyć je na oleju. Po zdjęciu z patelni placki warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Będą mniej kaloryczne.

Przepis: Mucver placki z cukinii

Tureckie placki z tartej cukinii z dodatkiem sera i zieleniny

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
turecka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g sera feta
  • natka pietruszki
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaCukinie umyj, wytrzyj, zetrzyj na dużych oczkach. Oprósz ją solą, odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie odciśnij z warzywa nadmiar płynu. Dodaj jaka, mąkę, pokruszony ser, posiekaną zieleninę i przyprawy. Wymieszaj w miarę jednolite ciasto.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Placki smaż na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.

Jak podać tureckie placki z cukinii?

Tureckie placki z cukinii najlepiej smakują podane na ciepło, ale można je też zjeść, gdy wystygną. Są idealne na przekąskę, jako dodatek do obiadu czy samodzielny posiłek. Idealnie smakują podane z sosem jogurtowo-czosnkowym. Przygotujecie go z gęstego jogurtu naturalnego wymieszanego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos warto doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...