To najlepsze kotlety de volaille, jakie jadłem. Robię je z przepisu Ewy Wachowicz

Dodano:
Kotlet de volaille Źródło: Shutterstock / kravastudio
Są dania, które wydają się proste, a jednak ich perfekcyjne przygotowanie to prawdziwa sztuka. Kotlety de volaille z przepisu Pani Ewy Wachowicz zawsze wychodzą idealne!

Program kulinarny „Ewa gotuje” to prawdziwa kopalnia praktycznych porad i kulinarnych inspiracji, z których czerpię od wielu lat. W 505 odcinku Pani Ewa pokazała, w jaki sposób przygotować klasyczne kotlety de volaille (nazywane też devolay). Zrobiłem to danie zgodnie z jej poradami i wyszło idealne – soczyste, delikatne w smaku mięso oraz maślane nadzienie zapewniają wyjątkowe doznania smakowe!

Co czyni kotlety de volaille wyjątkowymi?

Kotlety de volaille to najlepszy przykład ponadczasowego dania z kilku prostych składników. Pierś kurczaka w chrupiącej panierce oraz wyciekający podczas krojenia, maślany sos smakują fenomenalnie. Sekretem tego dania jest sposób przygotowania. Jeżeli masło nie zostanie starannie zamknięte wewnątrz mięsa, to wycieknie podczas smażenia i pierś kurczaka wyjdzie sucha. Istotne jest także użycie jedynie podstawowych przypraw oraz sposób smażenia. Kotlety de volaille najlepiej smażyć w głębokim tłuszczu o wysokiej temperaturze (doskonale sprawdza się klarowane masło), dzięki czemu panierka jest chrupiąca, a mięso nie wchłania tłuszczu.

Jak zrobić kotlety de volaille z przepisu Ewy Wachowicz?

Po pierwsze i najważniejsze – mięso powinno być świeże i wysokiej jakości, dzięki czemu nie będzie rwało się podczas rozbijania. Trzeba kontrolować grubość rozbijanego płata mięsa – kotlet nie może być nierównomiernie rozbity oraz bardzo cienki. Najlepiej do rozbijania drobiu sprawdza się drewniany tłuczek.

Nadzienie ma wyjątkowy smak dzięki użyciu solonego masła oraz świeżego koperku (zwróć uwagę, czy koperek ma intensywny zapach – najlepszy jest koperek z przydomowego ogrodu lub doniczki). Dwukrotne panierowanie w mące pszennej i jajku sprawia, że panierka nie odpada od mięsa oraz doskonale chroni chudy drób przed wysychaniem.

Przepis: Kotlety de volaille od Ewy Wachowicz

Soczyste mięso z chrupiącą panierką i aromatycznym maślanym wnętrzem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
736 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka
  • 100 g solonego masła
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz

Do panierowania:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 2 duże jajka

Dodatkowo:

  • 500 ml klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie nadzieniaSolone masło wymieszaj z posiekanym koperkiem, podziej na 4 porcje, uformuj wałeczki, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Przygotowanie mięsaPiersi kurczaka przekrój wzdłuż na pół, żeby powstał duży płat mięsa, przykryj folią i delikatnie rozbij. Rozbite mięso oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Faszerowanie, zwijanie i panierowanieNa mięsie ułóż schłodzone masło z koperkiem i zwiń kotlety (jak gołąbki). Dwukrotnie obtocz mięso w mące pszennej i roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.
  4. SmażenieSmaż kotlety de volaille w rondlu na mocno rozgrzanym maśle klarowanym, aż staną się chrupiące i złociste.

Kotlety de volaille podaję od razu po przygotowaniu z dodatkiem ziemniaków z wody lub ziemniaczanego purée oraz surówki. Polecam przepis na bardzo prostą i pyszną surówkę z kapusty pekińskiej.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...