Zapiekanka z makaronu, pieczarek i sera. Obłędne trio idealne nie tylko na obiad
Zapiekanka z makaronu, pieczarek i sera to posiłek, który pokocha cała rodzina. To sycący makaron, aromatyczne pieczarki i pyszny, ciągnący się apetycznie żółty ser. Taką zapiekankę można zrobić zawsze, kiedy zostanie nadmiar makaronu po innym daniu, ale jesteśmy pewni: jeśli raz spróbujesz, będziesz już specjalnie gotować makaron do tej zapiekanki.
Jak zrobić zapiekankę z makaronu, pieczarek i sera?
Przygotowanie tej zapiekanki nie zajmuje wiele czasu. Można powiedzieć, że dokładnie tyle, ile trwa gotowanie makaronu. W tym czasie zdążysz usmażyć pieczarki z cebulą i przygotować mieszankę sera oraz śmietany. Potem już tylko wystarczy wymieszać makaron z pieczarkami, a na to wyłożyć warstwę sera ze śmietaną. Warto zrobić to tak, aby warstwa serowa dokładnie przykryła makaron. W razie potrzeby możesz dodatkowo posypać zapiekankę większą ilością tartego sera.
Do zapiekanki można wykorzystać dowolny ser, który dobrze topi się pod wpływem temperatury. Świetnie sprawdzą się takie sery jak cheddar czy gouda, dobra będzie również tarta mozzarella.
Przepis: Zapiekanka z makaronu, pieczarek i sera
Pomysł na proste i pyszne danie z makaronu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 714 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 400 pieczarek
- 1 cebula
- 200 g tartego żółtego sera
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUgotuj makaron w osolonej wodzie. Pieczarki i cebulę pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj pieczarki, smaż kilka minut, dodaj masło. Na koniec przełóż na patelnię ugotowany makaron, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Ser wymieszaj ze śmietaną.
- Robienie zapiekankiPrzełóż makaron do formy lub naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż masę serową. Zapiekaj 15-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Zapiekankę podawaj od razu. Można ją udekorować posiekanym szczypiorem lub natką pietruszki. Świetnie smakuje podana z keczupem lub lekkimi sosami na bazie jogurtu, np. sosem czosnkowym lub ziołowym.
Inne pomysły na zapiekanki z pieczarek
Do swojej zapiekanki z pieczarek możesz dodać też inne składniki: na tym polega fenomen takich dań, że można dzięki nim wykorzystać to, co zostało w lodówce. Mogą to być np. resztki wędlin, jeśli chcesz mieć w swojej zapiekance mięsny akcent. Wędliny również podsmaż na patelni, aby wytopił się z nich tłuszcz, dzięki czemu finalne danie będzie pełne aromatu.
Do zapiekanki można też dorzucić warzywa. Pasuje tu m.in. szpinak, seler naciowy, kolorowa papryka czy czosnek.