Kupuję za grosze i robię wyborny dodatek do pieczywa. Ten pasztet jest delikatny i kremowy
Pasztety przygotowuje się najczęściej z mięs. Mogą być robione z jednego rodzaju mięsa lub z mięs kilku gatunków. Ich przyrządzenie zajmuje trochę czasu, bo mięso trzeba najpierw ugotować, a potem zemleć i połączyć z kilkoma składnikami. Potem pozostaje jego upieczenie. Ulubiony pasztet mojej rodziny robię jednak o wiele łatwiej, szybciej i z taniego składnika.
Jak przygotować wątróbkę drobiową na pasztet?
Wątróbkę drobiową często dodaje się do mięsnych pasztetów. Ja jednak robię kremowy pasztet w zasadzie z samej wątróbki. By wyszedł delikatny i aksamitny, wątróbkę oczyszczam z błon i żyłek, a potem moczę w mleku. Kolejne czynności to podsmażenie wątróbki na maśle, by przestała być krwista oraz jej przestudzenie i zblendowanie.
Jak przygotować pasztet z wątróbki drobiowej?
Pasztet z drobiowej wątróbki robi się szybko, bo nie wymaga ona długiego gotowania, ani pieczenia. By jednak pasztet był zwarty i smaczny, dodaję do niego też inne składniki. To między innymi: cebula, czosnek, namoczona i odciśnięta bułka, jajka i przyprawy.
Przepis: Pasztet z drobiowej wątróbki
Delikatny, kremowy pasztet z wątróbki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 135 w każdej porcji
Składniki
- ok. 500 g wątróbki drobiowej z kurczaka lub indyka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2–3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
- 1/2 łyżeczki majeranku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówWątróbkę oczyść, namocz, osącz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Podsmaż je razem z wątróbką na patelni z łyżką masła. Całość przestudź.
- Blendowanie i pieczenieZawartość patelni przełóż do miski. Dodaj pozostałe masło, jajko, przyprawy, bułkę tartą i zblenduj na gładką masę. Przełóż ją do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz ok. 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Co dodać do pasztetu z wątróbki drobiowej?
Jeśli chcecie, by pasztet z wątróbki zachwycił smakiem i atrakcyjnym wyglądem, możecie dorzucić do niego wybrany składnik. Doskonale sprawdzą się tu: posiekane, suszone śliwki lub morele, orzechy włoskie, wędzony boczek, natka pietruszki, imbir oraz cynamon. Niektóre z tych składników można ze sobą zestawić, by smak pasztetu był jeszcze bogatszy, np. śliwki suszone i cynamon.