Kupuję za grosze i robię wyborny dodatek do pieczywa. Ten pasztet jest delikatny i kremowy

Dodano:
Pasztet z wątróbki Źródło: Shutterstock / Tobik
Jeśli znudziły wam się już kanapki z tradycyjnymi wędlinami, postawcie na pyszny, mięsny dodatek. Ten pasztet robi się szybko i z taniego składnika. Cała rodzina zachwyca się jego smakiem i kremową konsystencją.

Pasztety przygotowuje się najczęściej z mięs. Mogą być robione z jednego rodzaju mięsa lub z mięs kilku gatunków. Ich przyrządzenie zajmuje trochę czasu, bo mięso trzeba najpierw ugotować, a potem zemleć i połączyć z kilkoma składnikami. Potem pozostaje jego upieczenie. Ulubiony pasztet mojej rodziny robię jednak o wiele łatwiej, szybciej i z taniego składnika.

Jak przygotować wątróbkę drobiową na pasztet?

Wątróbkę drobiową często dodaje się do mięsnych pasztetów. Ja jednak robię kremowy pasztet w zasadzie z samej wątróbki. By wyszedł delikatny i aksamitny, wątróbkę oczyszczam z błon i żyłek, a potem moczę w mleku. Kolejne czynności to podsmażenie wątróbki na maśle, by przestała być krwista oraz jej przestudzenie i zblendowanie.

Jak przygotować pasztet z wątróbki drobiowej?

Pasztet z drobiowej wątróbki robi się szybko, bo nie wymaga ona długiego gotowania, ani pieczenia. By jednak pasztet był zwarty i smaczny, dodaję do niego też inne składniki. To między innymi: cebula, czosnek, namoczona i odciśnięta bułka, jajka i przyprawy.

Przepis: Pasztet z drobiowej wątróbki

Delikatny, kremowy pasztet z wątróbki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
135 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g wątróbki drobiowej z kurczaka lub indyka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2–3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówWątróbkę oczyść, namocz, osącz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Podsmaż je razem z wątróbką na patelni z łyżką masła. Całość przestudź.
  2. Blendowanie i pieczenieZawartość patelni przełóż do miski. Dodaj pozostałe masło, jajko, przyprawy, bułkę tartą i zblenduj na gładką masę. Przełóż ją do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz ok. 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Co dodać do pasztetu z wątróbki drobiowej?

Jeśli chcecie, by pasztet z wątróbki zachwycił smakiem i atrakcyjnym wyglądem, możecie dorzucić do niego wybrany składnik. Doskonale sprawdzą się tu: posiekane, suszone śliwki lub morele, orzechy włoskie, wędzony boczek, natka pietruszki, imbir oraz cynamon. Niektóre z tych składników można ze sobą zestawić, by smak pasztetu był jeszcze bogatszy, np. śliwki suszone i cynamon.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...