To najlepsza karkówka, jaką jadłem. Proste i aromatyczne danie zrobisz bez żadnego wysiłku

Dodano:
Karkówka w sosie własnym Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Duszona karkówka w sosie własnym to kwintesencja polskiej kuchni. Przygotowanie aromatycznego mięsa nie wymaga szczególnych umiejętności, więc poradzi sobie z nim każdy.

Soczysta, aromatyczna i rozpływająca się w ustach karkówka to danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy! Przepis idealny na codzienny oraz odświętny obiad, który zrobi wrażenie na rodzinie i gościach.

Dlaczego karkówka wychodzi twarda i niesmaczna?

Karkówka to łatwe w przygotowaniu mięso, o ile przestrzega się kilku prostych zasad. Po pierwsze i najważniejsze – kluczem do kulinarnego sukcesu jest wysoka jakość wieprzowiny. Karkówka powinna być świeża, jędrna i poprzerastana białym tłuszczem. Tłuszcz chroni mięso przed nadmiernym wysychaniem oraz sprawia, że wychodzi bardzo soczyste.

Najczęściej popełnianym podczas przygotowywania karkówki błędem jest zbyt długa obróbka termiczna – mocno obsmażona karkówka, która dodatkowo duszona jest na dużym ogniu, wychodzi twarda i niesmaczna. Nie bez znaczenia jest również wcześniejsze marynowanie mięsa, które wpływa zarówno na jego smak, jak i konsystencję.

Jak zrobić duszoną karkówkę w sosie własnym?

Przygotowanie potrawy rozpoczynam od pokrojenia mięsa na plastry o grubości około 2 cm oraz marynowania. Karkówkę obtaczam w oliwie z ziołami i przyprawami oraz wstawiam na kilka godzin do lodówki. Przed smażeniem ogrzewam mięso do temperatury pokojowej, a następnie smażę na suchej patelni. Tak przygotowane mięso trafia do brytfanki, a na patelni podsmażam cebulę, czosnek oraz przyprawy, które sprawiają, że sos ma wyjątkowy smak.

Podsmażone składniki podlewam bulionem i duszę na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości. Gdy mięso zmięknie, odparowuję nadmiar płynu, dzięki czemu powstaje zawiesisty sos, który nie wymaga zagęszczania mąką. Wskazówka: idealnie do smażenia karkówki nadaje się nie tylko oliwa z oliwek lub olej, ale także gęsi smalec, który podbija smak mięsa.

Przepis: Duszona karkówka w sosie własnym

To mięso wprost rozpływa się w ustach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
723 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg karkówki wieprzowej bez kości
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Na marynatę:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki rozmarynu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

Dodatkowo:

  • 600 ml bulionu warzywnego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i marynowanie mięsaKarkówkę pokrój w plastry o grubości 2 cm. Umieść mięso w misce, dodaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, mielony kminek, majeranek, rozmaryn i wędzoną paprykę. Wymieszaj składniki i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  2. Obsmażanie mięsaObsmaż mięso na suchej, mocno rozgrzanej patelni, oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i przełóż do brytfanki. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu podsmaż podkrojoną w piórka lub kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj zawartość patelni do naczynia z mięsem.
  3. DuszenieZalej mięso z dodatkami gorącym bulionem i duś do miękkości, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso zmięknie, odparuj nadmiar płynu.

Duszoną karkówkę w sosie własnym podaję z klasycznymi dodatkami. Najczęściej sięgam po ziemniakami z koperkiem oraz surówką z kiszonej kapusty. Świetnie sprawdzi się również świeże pieczywo oraz inne warzywne dodatki, jak np. soczysta surówka z kapusty pekińskiej.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...