Dodaj te 2 składniki jak moja mama, a schabowe zrobią furorę przy stole

Dodano:
Schabowe z szynką i serem Źródło: Shutterstock / Anamaria Mejia
Chrupiące, soczyste i pełne domowego smaku – tak moja mama przygotowuje kotlety, które przebijają klasyczne schabowe. Sekret tkwi w prostych składnikach i pewnej metodzie.

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni, ale nawet najlepsze dania potrafią się znudzić. Kiedy masz ochotę na coś nowego, warto sięgnąć po sprawdzone triki, które zmieniają smak dobrze znanych potraw. Moja mama zawsze miała sposób na to, by tradycyjne kotlety nabrały wyjątkowego charakteru – wystarczy dodać dwa składniki, a na stole pojawia się prawdziwy kulinarny hit, który zachwyca każdego domownika.

Jak zrobić schabowe nadziewane szynką i serem?

Zacznij od porządnego rozbicia mięsa. Najlepiej robić to przez kawałek folii spożywczej – nie tylko mniej nabrudzisz, ale też mięso się nie porwie i łatwiej je potem złożyć. To naprawdę robi różnicę.

Do środka najlepiej wybrać ser, który dobrze się topi. Świetnie sprawdzą się gouda lub mozzarella. Chodzi o to, żeby przy smażeniu ser nie wypłynął od razu, tylko ładnie się roztopił w środku. Zawijając farsz, postaraj się porządnie zamknąć kotleta. Możesz zawinąć brzegi do środka albo po prostu złożyć mięso na pół i docisnąć. Jeśli coś nie chce się trzymać, śmiało sięgnij po wykałaczki i domknij całość.

Zanim wrzucisz kotlety na patelnię, wrzuć je na chwilę do lodówki. Dzięki temu wszystko lepiej się trzyma, nic się nie rozjeżdża, a panierka nie odpada przy smażeniu. A skoro już o panierce mowa – warto ją zrobić podwójnie. Najpierw jajko i bułka, potem jeszcze raz. Taka podwójna warstwa sprawia, że kotlety są bardziej chrupiące i lepiej trzymają farsz w środku.

Przepis: Schabowe nadziewane szynką i serem

Miła odmiana od klasycznych schabowych. Proste dodatki sprawiają, że to mięso jest jeszcze smaczniejsze.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
395 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry schabu (około 1 cm grubości)
  • 4 plastry szynki
  • 4 plastry żółtego sera
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaKażdy kotlet rozbij cienko tłuczkiem przez folię spożywczą. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
  2. Nadziewanie kotletówNa środek każdego kotleta połóż plaster sera i szynki. Złóż mięso na pół (jak książkę) lub zawiń w roladkę.
  3. PanierowanieKażdy kotlet obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  4. SmażenieSmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Z czym podać schabowe?

Kotlety schabowe można podać na wiele sposobów, w zależności od preferencji i okazji. Klasycznym wyborem są gotowane ziemniaki, purée ziemniaczane lub domowe pieczone ziemniaki, które doskonale komponują się z chrupiącą panierką. Jeśli chcesz coś mniej tradycyjnego, świetnym dodatkiem będzie kasza jaglana, jęczmienna lub bulgur, które dodają lekkości i ciekawszego smaku.

Do schabowego warto dodać również surówki, np. z kiszonej kapusty, marchewki lub ogórków kiszonych, które przełamią smak mięsa i dodadzą świeżości. Możesz też postawić na kapustę zasmażaną, która jest klasycznym dodatkiem do tego dania.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...