Ten obłędny śledź babci Weroniki znika ze stołu w kilka minut. Poznaj sekret sałatki „Raczki”

Dodano:
Sałatka ze śledzia, buraków i ziemniaków Źródło: Shutterstock / Svetlana Monyakova
Przekąski ze śledziem idealnie sprawdzają się na towarzyskich spotkaniach. Wystarczy niewielka miska, by każdy mógł skosztować i docenić smak tej sałatki.

Wileńska sałatka „Raczki” często gościła na stole podczas rodzinnych spotkań z dziadkami i resztą rodziny. Babcia przywiozła przepis lata temu, opuszczając Wilno. To proste połączenie kilku składników sprawdza się jako przekąska w wielu sytuacjach. Z biegiem lat przepis został zmodyfikowany, ale o tym później. Dla jasności – nazwa sałatki nie ma nic wspólnego z rakami. Pochodzi od dawnego określenia drobnego krojenia składników. Dlatego, gdy o niej z kimś będziecie rozmawiać, to możecie mówić o zupełnie różnych wersjach.

Jak zrobić sałatkę „Raczki”?

Jeśli chcesz sobie ułatwić pracę, kup ugotowane buraki – to pomoże uniknąć bałaganu w kuchni. Wybieraj małe, jak najbardziej chrupkie ogórki, unikając tych, które zazwyczaj trafiają do zup lub są przeznaczone do tarkowania.

To danie można łatwo urozmaicić, choć wymaga to nieco więcej pracy. Moja babcia czasami dodawała do niego białą gotowaną fasolę, którą wcześniej moczyła. Dzięki temu całość stawała się bardziej sycąca. Porada: dobrze sprawdzi się też fasola z puszki. Odcedź ją z zalewy i dodaj do dania.

Kolejną możliwością jest wcześniejsze podsmażenie cebuli i ziemniaków na rumiany kolor. Doda to im chrupkości, a danie uzyska nowy smak, który jeszcze bardziej wszystkich zaskoczy.

Przepis: Wileńska sałatka „Raczki”

Prosta sałatka z kilku składników, która sprawdzi się idealnie jako przekąska na spotkaniach w większej grupie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Litewska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
178 w każdej porcji

Składniki

Podstawa sałatki:

  • 2 solone śledzie
  • 2 średnie buraki
  • 3 ziemniaki
  • 3 kiszone ogórki
  • 1 mała biała cebula
  • sól i pieprz do smaku

Sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek dla ozdoby

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywBuraki i ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach, wystudź, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Przygotowanie śledziaNamocz śledzie w zimnej wodzie przez godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie oczyść ze skóry i ości, pokrój na małe kawałki.
  3. Przygotowanie sosu winegretW małej miseczce wymieszaj ocet winny z musztardą i miodem, stopniowo dodawaj oliwę, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita emulsja. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Łączenie składnikówW dużej misce wymieszaj buraki, ogórki, śledzia i cebulę z ziemniakami. Polej sałatkę sosem, dokładnie wymieszaj i posyp koperkiem.

Z czym podać sałatkę „Raczki”?

Sałatka „Raczki” jest wszechstronna i świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Chodź są mniej tradycyjne i wynikają z moich modyfikacji, to nadal sprawdzają się. Spróbuj tego:

  • Pieczywo – najlepszym wyborem będzie domowa chrupiąca kajzerka, świeży chleb na zakwasie lub tostowane kromki pokrojone na grzanki. Możesz także podać sałatkę na cienkich, żytnich krążkach lub małych grzankach – wtedy stanie się elegancką przekąską na przyjęcia.
  • Jajko na twardo – kremowa konsystencja jajek idealnie współgra ze smakiem sałatki. Możesz pokroić jajka w plasterki i ułożyć je na wierzchu lub drobno je posiekać i delikatnie wmieszać do całości.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...