Tę drobiową pieczeń jemy na obiad i do pieczywa. Robię ją z niewyszukanych składników
Lubię takie uniwersalne potrawy, jak ta pieczeń drobiowa. Podana na ciepło jest idealna na obiad, gdy zaś wystygnie, można ją kroić w plasterki i kłaść na pieczywo. Przygotowanie tego specjału jest nieco podobne, do przyrządzenia masy na kotlety mielone. Mięso łączę jednak z różnymi warzywami i piekę w formie. Ta pieczeń zachwyca smakiem i lekkością.
Jakie mięso przeznaczyć na pieczeń?
Tę pieczeń robię z mięsa drobiowego. Zwykle jest to mielone mięso indycze, nieraz z kurczaka, a czasami mieszanka obu. Ponieważ mięso drobiowe jest dość chude, istnieje ryzyko, że pieczeń wyjdzie twarda i sucha. Z tego właśnie powodu dodaję do niej sporo warzyw. Dodają potrawie lekkości, soczystości i apetycznego wyglądu.
Jak zrobić pieczeń drobiową z warzywami?
Pieczeń drobiową z warzywami robię z surowego, mielonego mięsa. Dodaję do niego rozdrobnione warzywa: pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekany por i mrożony groszek. Warzywa te można wcześniej podsmażyć na maśle, jednak ja zwykle dodaję je surowe. Dzięki temu mięsno-warzywna masa raz-dwa trafia do piekarnika, gdzie w ciągu godziny zamienia się w wyborny przysmak.
Przepis: Pieczeń drobiowo-warzywna
Pieczeń z mielonego mięsa drobiowego i kolorowych warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 800 g mielonego mięsa z indyka, kurczaka lub ich mieszanki
- 1 marchewka
- kawałek jasnej części pora
- 1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki mleka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- pieprz ziołowy
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyMarchewkę obierz, pokrój w kostkę. Por oczyść, drobno posiekaj. W misce połącz mielone mięso, jajko, bułkę tartą, mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Składniki dokładnie wyrób, dodaj warzywa, wymieszaj.
- Pieczenie potrawyKeksówkę wyłóż papierem do pieczenia albo natłuść masłem i posyp tartą bułką. Przełóż do niej masę, lekko ugnieć, wyrównaj powierzchnię. Wierzch mięsnej masy posmaruj ketchupem wymieszanym z cukrem. Mięso piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza
Jak podać pieczeń drobiową?
Pieczeń drobiowo-warzywna to uniwersalna potrawa, którą można podać na dwa sposoby. Gdy jeszcze ciepłą pieczeń pokroimy w grube plastry, możemy je zaserwować, jako danie obiadowe. Wystarczy podać pieczeń z ziemniakami, surówką i sosem. Dobrze wystudzona, schłodzona pieczeń da się zaś pokroić w cienkie plasterki. Te z kolei będą stanowiły doskonały dodatek do pieczywa.