Tę drobiową pieczeń jemy na obiad i do pieczywa. Robię ją z niewyszukanych składników

Dodano:
Pieczeń z warzywami Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
Mielone mięso kojarzy się z kotletami, jednak ja robię z niego coś o wiele lepszego. Ta pieczeń sprawdzi się na obiad i kolację. Wszystko zależy od tego, jak i z czym się ją poda.

Lubię takie uniwersalne potrawy, jak ta pieczeń drobiowa. Podana na ciepło jest idealna na obiad, gdy zaś wystygnie, można ją kroić w plasterki i kłaść na pieczywo. Przygotowanie tego specjału jest nieco podobne, do przyrządzenia masy na kotlety mielone. Mięso łączę jednak z różnymi warzywami i piekę w formie. Ta pieczeń zachwyca smakiem i lekkością.

Jakie mięso przeznaczyć na pieczeń?

Tę pieczeń robię z mięsa drobiowego. Zwykle jest to mielone mięso indycze, nieraz z kurczaka, a czasami mieszanka obu. Ponieważ mięso drobiowe jest dość chude, istnieje ryzyko, że pieczeń wyjdzie twarda i sucha. Z tego właśnie powodu dodaję do niej sporo warzyw. Dodają potrawie lekkości, soczystości i apetycznego wyglądu.

Jak zrobić pieczeń drobiową z warzywami?

Pieczeń drobiową z warzywami robię z surowego, mielonego mięsa. Dodaję do niego rozdrobnione warzywa: pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekany por i mrożony groszek. Warzywa te można wcześniej podsmażyć na maśle, jednak ja zwykle dodaję je surowe. Dzięki temu mięsno-warzywna masa raz-dwa trafia do piekarnika, gdzie w ciągu godziny zamienia się w wyborny przysmak.

Przepis: Pieczeń drobiowo-warzywna

Pieczeń z mielonego mięsa drobiowego i kolorowych warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g mielonego mięsa z indyka, kurczaka lub ich mieszanki
  • 1 marchewka
  • kawałek jasnej części pora
  • 1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • pieprz ziołowy
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyMarchewkę obierz, pokrój w kostkę. Por oczyść, drobno posiekaj. W misce połącz mielone mięso, jajko, bułkę tartą, mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Składniki dokładnie wyrób, dodaj warzywa, wymieszaj.
  2. Pieczenie potrawyKeksówkę wyłóż papierem do pieczenia albo natłuść masłem i posyp tartą bułką. Przełóż do niej masę, lekko ugnieć, wyrównaj powierzchnię. Wierzch mięsnej masy posmaruj ketchupem wymieszanym z cukrem. Mięso piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza

Jak podać pieczeń drobiową?

Pieczeń drobiowo-warzywna to uniwersalna potrawa, którą można podać na dwa sposoby. Gdy jeszcze ciepłą pieczeń pokroimy w grube plastry, możemy je zaserwować, jako danie obiadowe. Wystarczy podać pieczeń z ziemniakami, surówką i sosem. Dobrze wystudzona, schłodzona pieczeń da się zaś pokroić w cienkie plasterki. Te z kolei będą stanowiły doskonały dodatek do pieczywa.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...