To najlepsza młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą. Smakuje jak u mamy
Gdy nadchodzi wiosna, młoda kapusta staje się moim ulubionym składnikiem. Wszystko dzięki mamie, która zawsze miała na nią sprawdzony sposób. Wystarczy kilka prostych dodatków i odrobina pracy, aby przygotować danie, które można jeść przez kilka dni. Podobnie jak bigos, młoda kapusta nabiera głębszego smaku dzięki odgrzewaniu i długiemu gotowaniu, co sprawia, że z każdym kolejnym podaniem smakuje jeszcze lepiej.
Jak zrobić kapustę z boczkiem i kiełbasą?
Jeśli nie masz dużej patelni, śmiało użyj garnka – dno garnka pełni podobną funkcję, a mieszanie dłuższą łyżką pozwoli zachować kontrolę nad przygotowywaniem potrawy. Lubię, gdy boczek i wędlina są dobrze przypieczone i chrupiące, dlatego trzymam je na wysokiej temperaturze nieco dłużej przed dodaniem reszty składników. To podkreśla ich smak i nadaje całości wyrazisty aromat. Jeśli w lodówce są wędliny, które czekają na wykorzystanie, warto je dodać – świetnie sprawdzą się w tej potrawie.
Podobnie z warzywami – papryka lub por dobrze wzbogacą smak. Papryka doda delikatnej słodyczy, a por wniesie lekko pikantny akcent. Można także spróbować innych warzyw, jeśli są pod ręką i mają nadać daniu dodatkowego charakteru. Jeśli chcesz dodać odrobinę koloru, sięgnij po pomidory – nawet te lekko przejrzałe świetnie sprawdzą się w tym daniu. Nadadzą potrawie nie tylko intensywniejszego odcienia, ale także wzbogacą jej smak i dodadzą lekkiej kwaskowatości.
Przepis: Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą
Jest wiosna, to musi być młoda kapusta. Tak było zawsze u mnie w domu, a najlepszy sposób na nią mam od mamy.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 227 w każdej porcji
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 150 g wędzonego boczku
- 200 g kiełbasy
- 1 cebula
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 marchewka
- 3 łyżki oleju
- koperek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPoszatkuj kapustę, pokrój boczek w kostkę, kiełbasę w plasterki, cebulę w drobną kostkę, marchewkę w półplasterki. Dodaj kapustę, marchewkę. Wlej bulion, dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- PodsmażanieNa dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej, dodaj boczek i smaż do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę i kiełbasę, smaż przez kilka minut.
- DuszenieDodaj kapustę, marchewkę, pomidora i ziemniaka. Wlej bulion, dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- WykończenieNa koniec dodaj posiekany koperek, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Z czym podać młodą kapustę?
U mnie w domu młodą kapustę najczęściej jadło się z pieczywem, ale moja teściowa zawsze podaje ją z ziemniakami, które według niej najlepiej komponują się z jej smakiem. Nie ma jednego sprawdzonego sposobu – warto spróbować różnych opcji, aby znaleźć swoją ulubioną wersję.
Świetnym dodatkiem jest także kasza, która sprawia, że danie staje się bardziej sycące i odżywcze. Można wybrać gryczaną z cebulą, jęczmienną lub pęczak, każdy z tych wariantów wnosi nieco inny charakter i strukturę do potrawy. Całość dobrze uzupełnia jajko sadzone, które dodaje kremowej konsystencji oraz subtelnie podkreśla smak młodej kapusty, czyniąc ją jeszcze bardziej wyrazistą. Możesz też przygotować jajka w koszulkach, mniej tłuszczu, a tam samo pyszny smak.