Zbieram w lesie żółte grzyby i smażę jak kurczaka. Teraz jest na nie sezon

Dodano:
Żółciak siarkowy Źródło: Shutterstock / Zuzha
Nie da się ich pomylić z niczym innym, a żółte kapelusze rosnące na drzewach widać już z daleka. To jeden z najsmaczniejszych grzybów w polskich lasach.

Ktoś mi kiedyś powiedział, że ten grzyb ma mało apetyczną nazwę. Rzeczywiście: żółciak siarkowy nie brzmi jakoś wybitnie zachęcająco. Często nazywa się go grzybem kurczakiem i sama tę nazwę uwielbiam. Nawiązuje i do wyglądu, i do smaku grzyba. A ten jest zawsze zaskoczeniem dla każdego, kto próbuje pierwszy raz. Nie ma on nic wspólnego ze smakiem większości grzybów, jakie znamy. Bliżej mu do... piersi z kurczaka. Dlatego mój ulubiony sposób na żółciaki, to smażenie ich w panierce. Takie grzybowe nuggetsy.

Co to jest żółciak siarkowy i jak go zbierać?

Żółciak siarkowy to nadrzewny grzyb, który ma charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor. Jest pasożytem dla drzew.

Grzyba kurczaka trudno pomylić z czymkolwiek innym. Można go spotkać aż do jesieni, jednak warto wypatrywać właśnie wiosną. Kiedy zrobi się ciepło i spadnie deszcz, na zaatakowanych przez żółciaka drzewach pojawiają się charakterystyczne, mięsiste, żółte kapelusze. Żółciaków siarkowych można szukać nie tylko w lasach. Uwielbiają rosnąć na starych drzewach owocowych, wierzbach, dębach czy brzozach. Dlatego żółciaki można spotkać m.in. w starych sadach czy nawet miejskich parkach. Jeśli znajdziesz drzewo z żółciakiem, możesz wracać do niego co sezon (ja mam takie miejscówki, które sprawdzam co roku po pierwszych, ciepłych, majowych deszczach).

Żółciaki wystarczy odciąć nożykiem od drzewa. Ważne jest jednak, aby zbierać tylko młode owocniki: jędrne i o żywym, żółtym kolorze. Przerośniętych nie da się jeść. Tak, próbowałam. Miałam wrażenie, że gryzę karton lub styropian. Jeśli żółciaki są większe, ale widzisz, że brzegi grzyba mają jeszcze piękny kolor, wykorzystaj same brzegi.

Co zrobić z żółciaka siarkowego?

Najważniejsza uwaga: żółciaka nie można jeść na surowo, a przed dalszą obróbką należy zawsze 15-20 minut obgotować. Po tym zabiegu można już dowolnie go wykorzystywać, a podpowiedzią jest właśnie kurczak. Traktuj żółciaki, jakby to były filety z kurczaka. Ja najbardziej lubię je smażyć w panierce, niczym nuggetsy i taki przepis podaję. Ale żółciaki można też dodawać do wegetariańskich gulaszów, sosów, omletów i pasztetów.

Przepis: Panierowany grzyb kurczak

Pyszne nuggetsy z żółciaka siarkowego.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
336 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g żółciaka siarkowego
  • 2 jajka
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie grzybówMłode żółciaki siarkowe pokrój na mniejsze kawałki i gotuj 15-20 minut. Grzyby odcedź i odsącz. Dopraw solą i pieprzem.
  2. SmażenieJajka wymieszaj w misce, na osobne talerzyki wysyp mąkę i bułkę tartą wymieszaną z parmezanem. Kawałki grzybów panieruj kolejno w mące, jajku i bułce z parmezanem. Kładź na rozgrzany olej i smaż na złoto z obu stron.

Grzybowe nuggetsy podawaj tak, jak te z kurczaka: z ulubionymi sosami, frytkami i surówkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...