Jogurt i dwa proste dodatki. To zdrowe śniadanie robię raz-dwa, a zachwyca smakiem

Dodano:
Sałatka Śnieżka Źródło: Shutterstock / Nataliya Nazarova
Sałatka Śnieżka to tradycyjna bułgarska potrawa, która zdobyła ogromną popularność na całym świecie. Zapraszam po nieco zmodyfikowany przepis na to danie.

Sałatka Śnieżka (Snezhanka) powstała w Bułgarii w latach 70. XX wieku jako produkt stowarzyszenia państwowego „Balkanturist”. Nazwa nawiązuje do białego koloru potrawy, przypominającego śnieg.

Podstawowe składniki to gęsty jogurt bałkański, ogórki, czosnek, koperek, oliwa i sól. Opcjonalnie można dodać orzechy włoskie, pieczoną paprykę, miętę lub natkę pietruszki. Robiąc sałatkę Śnieżka na szybkie śniadanie, łączę jogurt z twarożkiem i zieleniną oraz osobno podaję pokrojonego w słupki ogórka. Tradycyjnie jogurt z dodatkami jest wykładany na gazę i wstawiany na 1-2 godziny do lodówki, żeby serwatka odciekła.

Dlaczego warto przygotować sałatkę Śnieżka na śniadanie?

Sałatka Śnieżka to wyjątkowa potrawa, która stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnego twarożku oraz sałatek śniadaniowych. Połączenie gęstego jogurtu z twarożkiem sprawia, że jest bardzo bogata w białko oraz syci na długi czas. Zielenina (szczypiorek lub cebulka dymka, natka pietruszki, kolendra, koperek) dodają smaku i aromatu.

Sałatka inspirowana bułgarskim specjałem pasuje zarówno do pieczywa, jak i może być serwowana jako dodatek do grillowanych mięs, ryb oraz warzyw. Rezygnując z dodawania twarożku, zyskasz pyszny sos np. do wypełnionych mięsem i warzywami chlebków pita i sałatek ze świeżych warzyw.

Jak zrobić sałatkę Śnieżka?

Przygotowanie wysokobiałkowego, smacznego śniadania nie wymaga wiele czasu i pracy. Wystarczy jedynie wymieszać składniki oraz wyłożyć je na talerz (polecam użyć gałkownicy do ziemniaków, żeby nadać sałatce efektowny wygląd). Do dekoracji używam pokrojonego w słupki ogórka.

Przepis: Sałatka Śnieżka (Snezhanka)

Pyszny, lekki dodatek do pieczywa.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Bułgarska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
239 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego
  • 200 g białego sera w kostce
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • 1 ogórek

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie jogurtu i białego seraSer w kostce rozdrobnij widelcem, pokrusz w dłoniach lub zblenduj i połącz z jogurtem.
  2. Dodanie zieleniny i przyprawDodaj do bazy sałatki posiekaną cebulkę dymkę oraz opcjonalnie inną zieleninę, sól i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj składniki.
  3. WykonanieZa pomocą gałkownicy do lodów ułóż na talerzu porcje sałatki. Udekoruj potrawę pokrojonym w słupki ogórkiem i oliwkami.

Jak zrobić tradycyjną bułgarską „sałatkę” z jogurtu?

Tradycyjną potrawę kuchni bułgarskiej przygotujesz, jeżeli połączysz jogurt z drobno posiekanym ogórkiem (możesz też dodać rzodkiewkę i czosnek), a także zieleniną, wyłożysz na gazę, zwiniesz i pozostawisz na minimum 1 godzinę w lodówce, żeby serwatka odciekła.

Wskazówka: jeżeli zrezygnujesz z dodawania do jogurtu świeżych warzyw i zastąpisz je ziołami oraz przyprawami, zostawisz wyłożony na gazę jogurt na 48 godzin w lodówce i będziesz od czasu do czasu odciskać serwatkę, to przygotujesz pyszny, domowy twarożek.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...