Te naleśniki z szynką znikają jako pierwsze ze stołu. Sprawdź przepis, który zawsze robi furorę
Naleśniki wybornie smakują nie tylko z klasycznym, słodkim i wytrawnym nadzieniem np. twarogiem, dżemem, pieczarkami i żółtym serem oraz kiszoną kapustą. Można je także podawać z dodatkami, które zawsze znajdziemy w lodówce m.in. z ulubioną wędliną.
Jak przygotować wytrawne naleśniki z szynką?
Ciepłą kolację i przekąskę w jednym możesz przygotować zarówno ze świeżo usmażonych, jak i wczorajszych naleśników. Zimne placki polecam przed nadziewaniem lekko podgrzać na suchej patelni, żeby odzyskały elastyczność. Ciasto naleśnikowe przygotowuję z mleka, wody gazowanej, jajek oraz mąki pszennej, ale możesz również zrobić naleśniki np. bez mleka lub jajek oraz naleśniki z różnymi dodatkami. Niewiele trzeba, żeby zwykłe naleśniki zyskały wyjątkowy smak i kolor. Wystarczy dodać np. nieco pasty pomidorowej, zblendowanych ziół lub liści szpinaku. Wskazówka: jeżeli nie chcesz tracić czasu na smażenie naleśników, to zastąp je gotowymi plackami tortilli.
Potrawa będzie miała wyższe wartości odżywcze, jeżeli zastąpisz mąkę pszenną np. mąką gryczaną, owsianą lub orkiszową. Mąka pełnoziarnista stanowi cenne źródło witamin, minerałów i błonnika pokarmowego oraz zapewnia dłuższe uczucie sytości. Możesz też dodać do ciasta 1-2 łyżki nasion lnu.
Jeszcze ciepłe naleśniki smaruję ketchupem (świetnie sprawdzi się również sos Ajwar), obkładam plastrami szynki wędzonej, przyprawiam i zwijam w rulony. Na nadzienie nada się również inna wędlina m.in. szynka konserwowa, parmeńska, salami, pieczona lub wędzona szynka drobiowa. Gotowe roladki z ciasta naleśnikowego i szynki kroję na pół i lekko podsmażam (możesz też ułożyć naleśniki z szynką w naczyniu żaroodpornym, posypać startym serem i podgrzać w piekarniku).
Przepis: Wytrawne naleśniki z szynką
Pyszna przekąska na każdą okazję lub kolacja na ciepło.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 467 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 duże jajka
- sól
Na nadzienie:
- 4 łyżki ketchupu
- 300 g szynki wędzonej
- 1 i 1/2 łyżeczki oregano
- pieprz
Dodatkowo:
- 4 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta naleśnikowegoDo wysokiego naczynia wlej mleko, wbij jajka, dodaj 1/2 łyżeczki soli i cały czas mieszając/ miksując, dodawaj mąkę pszenną. Ciasto jest gotowe, gdy ma jednolitą konsystencję. Przykryj naczynie i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto odpoczęło.
- Smażenie naleśnikówSmaż naleśniki z obu stron na mocno rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Gotowe placki odkładaj na ułożony do góry dnem talerz lub deskę do krojenia.
- NadziewaniePosmaruj naleśniki niewielką ilością ketchupu, ułóż plastry szynki, oprósz roztartym w dłoniach oregano oraz świeżo zmielonym pieprzem i zwiń w rulon.
Wytrawne naleśniki z szynką podaję podgrzane. Serwuję je z dodatkiem zimnych sosów np. sosu czosnkowego, sosu jogurtowo-ziołowego oraz sosu tatarskiego.
Porada: smak potrawy możesz wzbogacić, dodając np. ser mozzarella, ser gouda, ser cheddar, ser camembert, ser feta, pokrojone w cienkie paseczki warzywa np. paprykę, seler naciowy i ogórka, podsmażone z cebulą pieczarki, awokado, liście szpinaku oraz świeże zioła np. bazylię.