Te ziemniaki z 2 dodatkami robią u mnie furorę. Prosty przepis, który cię zachwyci
Pieczone połówki ziemniaków nadziewane boczkiem (lub bekonem) i serem to danie, które łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Idealne na obiad, kolację, a także na spotkania z przyjaciółmi.
Jak zrobić pieczone ziemniaki z boczkiem i serem, które staną się hitem?
Do poniższego przepisu wybieram ziemniaki odmiany mączystej (typ kulinarny B lub C). Warzywa myję, gotuję w mundurkach, a następnie przekrawam na pół, okładam dodatkami i zapiekam. Smak dania podkreślam świeżymi lub suszonymi ziołami.
Jeżeli masz więcej czasu, to możesz upiec owinięte w folię aluminiową warzywa niemal do miękkości, a następnie przekroić je na pół, dodać bekon i ser oraz ponownie wstawić potrawę do piekarnika, żeby ziemniaki doszły, a dodatki ładnie się przyrumieniły. Czas pieczenia surowych ziemniaków to około 60 minut, a zapiekania z dodatkami 15 minut.
Przepis: Ziemniaki pieczone z boczkiem i serem
Ta prosta przekąska z taniego warzywa zawsze robi furorę. Dodatki pozwala wydobyć z ziemniaków pełnię smaku.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 502 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 8 plasterków bekonu
- 150 g żółtego sera
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- kilka gałązek tymianku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie i gotowanie ziemniakówZiemniaki wyszoruj miękką szczoteczką lub szorstką stroną nowej gąbki kuchennej, a następnie ugotuj w całości w osolonym wrzątku niemal do miękkości.
- Przygotowanie dodatkówBoczek (opcjonalnie bekon) lekko przyrumień na suchej patelni. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz 2-3 gałązki tymianku z listków.
- Przygotowanie do pieczeniaUgotowane ziemniaki przekrój na pół, ułóż w naczyniu żaroodpornym i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj bekon, posyp go listkami tymianku i startym na tarce serem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz przez około 15–20 minut, aż ser się roztopi i delikatnie przyrumieni.
Jak podawać ziemniaki pieczone z boczkiem i serem?
Tę przepyszną przekąskę na ciepło serwuję z dodatkiem aromatycznych sosów np. sosu czosnkowego, jogurtowo-ziołowego i tatarskiego. To również świetny dodatek do różnych dań. Ziemniaki z boczkiem i serem wyśmienicie smakują serwowane z gulaszem, bitkami wieprzowymi oraz warzywnymi potrawkami np. z cukinii, papryki, cebuli i pomidorów. Smak potrawy możesz wzbogacić, posypując gorące ziemniaki aromatycznym szczypiorkiem, cebulką dymką, czosnkiem niedźwiedzim, koperkiem oraz tymiankiem lub rozmarynem.
Inne wersje dodatków do pieczonych ziemniaków
Pieczone ziemniaki w lżejszej wersji przygotujesz, wykładając na podgotowane lub upieczone warzywa np.:
- gęsty jogurt naturalny z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku oraz posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki,
- drobno pokrojone śledzie solone lub marynowane, wymieszane z jogurtem, posiekaną cebulą i startym na tarce jabłkiem,
- rozdrobnionego tuńczyka z puszki z dodatkiem odrobiny jogurtu/majonezu, posiekanego szczypiorku, kukurydzy i pokrojonej w kostkę papryki,
- twarożek ze szczypiorkiem i czosnkiem niedźwiedzim lub innymi ziołami.