Z poobiednich resztek i delikatnej kiełbasy robię ekspresową sałatkę. Jest dobra na przekąskę

Dodano:
Sałatka z mortadelą Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
Nie lubię marnować jedzenia. Dlatego, gdy tylko zostanie coś z obiadu, myślę jak to wykorzystać. W ten właśnie sposób powstała szybka sałatka. Zrobiłam ją z gotowanych warzyw i delikatnej kiełbasy. To naprawdę smaczne połączenie.

Gdy gotuję zupę, a w szczególności rosół, zawsze zostają mi z nich gotowane warzywa. Nigdy ich nie wyrzucam, tylko zamieniam w coś smacznego. Najczęściej jest to sałatka, do której dorzucam jeszcze kawałki ziemniaków z drugiego dania i jeden bardzo pożywny składnik. To delikatna kiełbasa, która sprawia, że ta przekąska dostarcza też białka.

Jakie warzywa z obiadu nadają się na sałatkę?

Na sałatkę warto przeznaczyć warzywa korzeniowe, na których gotuje się zwykle wywar na zupę. Są to: marchewka, pietruszka i korzeń selera. Gdy dorzucimy do nich resztę gotowanych ziemniaków, które zostały z drugiego dania, mamy już prawie wszystkie składniki na sałatkę jarzynową. Ja jednak jednym składnikiem sprawiam, że nie jest to sałatka jarska.

Jak zrobić sałatkę z gotowanych warzyw i mortadeli?

Mięsnym składnikiem, który dodaję do sałatki jest delikatna kiełbasa, a mianowicie mortadela. Dobrze harmonizuje ona z konsystencją gotowanych warzyw, a jednocześnie podnosi wartość odżywczą przekąski. Poza tym do sałatki dorzucam też pokrojony, kiszony ogórek, a także zielony groszek. Dodają one orzeźwiającego smaku i koloru.

Przepis: Sałatka z mortadelą

Ekspresowa sałatka z gotowanych warzyw i mortadeli

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
325 w każdej porcji

Składniki

  • 3 gotowane ziemniaki
  • 2 gotowane marchewki
  • 1 gotowana pietruszka
  • 1/2 gotowanego selera
  • 2 kiszone ogórki
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego lub mrożonego
  • 200 g mortadeli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • kurkuma

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówGotowane warzywa i kiszone ogórki pokrój w kostkę. Groszek konserwowy odsącz, mrożony wrzuć na wrzątek i gotuj 2-3 minuty. Mortadelę pokrój w niedużą kostkę.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także majonez i jogurt. Składniki wymieszaj, sałatkę dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą.

Czym warto wzbogacić sałatkę z gotowanych warzyw?

Do sałatki z gotowanych warzyw lubię dodać posiekaną zieleninę. Najlepiej pasuje zwykle natka pietruszki albo szczypiorek. Doskonale też działa ząbek czosnku, który świetnie podkręca smak przekąski. Zamiast niego można dodać posiekaną cebulę. Jeśli lubicie wyraziste potrawy, możecie dodać też trochę drobno pokrojonej papryki albo oliwek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...