Ta mięsno-warzywa przekąska otwiera u mnie sezon grillowy. Przygotujesz ją w 10 minut z 2 składników

Dodano:
Szaszłyki z kurczaka i cukinii Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Zapraszam po prosty przepis na szaszłyki z kurczaka i cukinii, które na pewno przypadną do gustu wielbicielom lekkich dań z grilla.

Dania z grilla to nie tylko kiełbaski, karkówka i kaszanka, ale także szaszłyki w różnej odsłonie, które świetnie sprawdzają się jako przekąska i przystawka. Delikatna pierś z kurczaka (opcjonalnie indyka) i soczysta cukinia świetnie współgrają pod względem smaku i konsystencji oraz nie wymagają długiej obróbki termicznej.

Jak przygotować szaszłyki z kurczaka i cukinii?

Mięso na szaszłyki przygotowuję 3-4 godziny wcześniej. Dzięki marynowaniu pierś kurczaka wychodzi bardzo soczysta i rozpływa się w ustach. Możesz skrócić czas marynowania do 30-40 minut. Pokrojone w kostkę, zamarynowane mięso wystarczy nadziać na patyczki razem z obtoczoną w oliwie z przyprawami cukinią. Patyczki do szaszłyków warto namoczyć w wodzie na około 30 minut przed użyciem, aby nie przypaliły się podczas grillowania. Możesz też lekko natłuścić je oliwą lub olejem, który jest odporny na działanie wysokiej temperatury.

Smak szaszłyków możesz dowolnie modyfikować, dodając do marynaty ulubione przyprawy i zioła, a także np. musztardę lub miód.

Wskazówka: jeżeli nie masz wprawy w grillowaniu drobiu, to polecam ułożyć szaszłyki na jednorazowej tacce aluminiowej lub tacce do grillowania wielorazowego użytku. W ten sposób unikniesz nadmiernego wysuszenia i przypalenia mięsa.

Przepis: Szaszłyki z kurczaka i cukinii

Pyszne szaszłyki drobiowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 średnia cukinia

Na marynatę do mięsa:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz

Do obtoczenia cukinii:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPierś kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz i pokrój w kostkę o wielkości ok. 3 cm. Oprósz mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Wymieszaj składniki, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Przygotowanie cukiniiCukinię umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry (wzdłuż). Do krojenia cukinii najlepiej użyć obieraczki. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z roztartym w dłoniach oregano i tymiankiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Za pomocą pędzelka kuchennego posmaruj oliwą z przyprawami plastry warzywa.
  3. Nadziewanie na patyczkiNa patyczki do szaszłyków naprzemiennie nadziewaj kawałki kurczaka i plastry cukinii, zwijając cukinię w harmonijkę przed nałożeniem na szpikulec.
  4. GrillowanieGrilluj szaszłyki przez 15 minut, obracając je co jakiś czas, aby równomiernie się przypiekły.

Dodatki do szaszłyków z kurczaka i cukinii

Smak szaszłyków z kurczaka i cukinii możesz modyfikować, dodając nie tylko różne zioła i przyprawy do marynaty, ale także dokładając na drewniane szpadki również np. pokrojoną w ćwiartki cebulę, pokrojoną w dużą kostkę paprykę, małe pieczarki oraz ząbki czosnku.

Gotowe szaszłyki podaję ze świeżym pieczywem, grillowaną bagietką oraz różnymi sosami m.in. sosem czosnkowym, sosem jogurtowo-ziołowym i sosem śmietanowym z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i bazylii.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...