Babcia na Wielki Piątek robiła pyszną pastę rybną. To proste smarowidło może być też farszem do jaj
Wielki Piątek, jeśli przeżywać go zgodnie z tradycją, to dzień, w którym należy powstrzymać się od jedzenia potraw mięsnych. Moja babcia w ten dzień przyrządzała bardzo proste potrawy: zupę mleczną, śledzie z ziemniakami, ale też pyszna pastę rybną z makreli. Ta pasta, jeśli nie została zjedzona w całości, była potem wykorzystywana jako aromatyczne wypełnienie faszerowanych jajek.
Jak zrobić pastę rybną z makreli?
Postne jedzenie może być bardzo smaczne i ta pasta rybna jest na to dowodem. To wędzona makrela z dodatkiem jajka, majonezu, chrzanu oraz szczypiorku. Jeśli lubisz rybne pasty kanapkowe, koniecznie zachowaj ten przepis na później, bo jestem pewna, że jeśli spróbujesz, będziesz wracać do niego nie jeden raz.
Najbardziej pracochłonna część tego przepisu to obranie makreli z ości. Jeśli to zrobisz, przygotowanie pasty pójdzie już bardzo szybko. W przepisie podaję dodatek ogórków kiszonych, bo to moja ulubiona wersja, ale można też dodać ogórki konserwowe.
Przepis: Pasta rybna
Pyszna pasta z wędzonej makreli.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 286 w każdej porcji
Składniki
- 1 wędzona makrela
- 2 ugotowane jajka
- 2 ogórki kiszone
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMakrelę obierz z ości i posiekaj drobno. Ogórki i jajka pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj. Wrzuć wszystko do jednej misi.
- Robienie pastyDo pokrojonych składników dodaj majonez i chrzan, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko.
Pastę rybną podawaj na ulubionym pieczywie.
Jak wykorzystać pastę rybną z makreli?
Pasta rybna z makreli to nie tylko pyszna pasta kanapkowa. Jak już wspomniałam, można ją wykorzystać jako farsz do jajek. Wówczas wystarczy przeciąć gotowane jajka na pół, wyjąć żółtka i wypełnić jaja pastą. Aby żółtka się nie zmarnowały, można je rozgnieść widelcem i wmieszać do pasty.
Pasta rybna to też rewelacyjny dodatek do krakersów: wystarczy położyć niewielkie porcje pasty na słonych ciastkach, udekorować gałązką koperku lub listkiem pietruszki i pyszna przekąska imprezowa (na każdą okazję) gotowa!