Szybki omlet zamieniam w pyszne roladki na kolację. Rodzina zawsze prosi o więcej
Omlety i jajka zazwyczaj kojarzą się ze śniadaniem, ale ten przepis idealnie sprawdzi się także na kolację. Jest szybki, prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny. W sam raz na wieczór, gdy po całym dniu pracy brakuje sił na skomplikowane dania. Początkowo przygotowanie może zająć odrobinę więcej czasu, szczególnie jeśli nie masz wprawy, ale z każdą kolejną próbą stanie się to coraz prostsze. Przekonasz się, że warto do niego wracać. Łączy wygodę, smak i prostotę.
Jak zrobić szybkie roladki z omleta?
Rozpocznij od dokładnego ubicia jajek – im lepiej będą roztrzepane, tym bardziej puszysty i delikatny będzie omlet. Warto poświęcić chwilę, aby osiągnąć idealną, jednolitą konsystencję. Do smażenia wybierz możliwie największą patelnię, aby jajeczna masa mogła swobodnie się rozlać, tworząc równą warstwę. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu, aby omlet nie przywierał podczas smażenia.
Porada: jeśli obawiasz się przewracania omleta na drugą stronę, możesz użyć piekarnika. Wystarczy, że wstawisz patelnię do nagrzanego piekarnika (na najwyższą temperaturę, najlepiej funkcję grilla) na około 3–5 minut. Pamiętaj, żeby patelnia miała metalową rączkę. W tym czasie wierzchnia warstwa omleta pięknie się zetnie, a całość nabierze idealnej konsystencji. To wygodny sposób, który eliminuje ryzyko uszkodzenia omleta podczas przewracania.
Na koniec pokrój roladki na niewielkie kawałki, przypominające sushi. Podając je, możesz śmiało nazwać tę potrawę z dumą – „Sushi po polsku”! Dzięki temu danie zyska jeszcze więcej uroku i oryginalności.
Przepis: Roladki z omleta
Te pyszne zawiniątka sprawdzą się, jako danie na kolacje i przekąska. Możesz je zrobić nawet na święta!
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 204 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- Sól i pieprz do smaku
- 100 g kremowego serka
- Natka świeżej pietruszki
- Masło do smażenia
Sposób przygotowania
- OmletW misce roztrzep jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła lub oleju i wylej jajeczną mieszankę. Smaż na średnim ogniu, aż omlet się zetnie z jednej strony. Następnie delikatnie odwróć go na drugą stronę i smaż przez chwilę. Odstaw do ostudzenia.
- Przygotowanie farszuW osobnej miseczce wymieszaj serek kremowy z posiekaną pietruszką. Dopraw farsz solą i pieprzem.
- Zawijanie roladekRozsmaruj na omlecie przygotowany farsz, zostawiając odrobinę wolnej przestrzeni na brzegach. Delikatnie zawiń w rulon.
- Krojenie roladekPokrój roladkę na mniejsze kawałki, tworząc eleganckie porcje.
Co zamiast serka włożyć do roladek z omleta?
Oto kilka pomysłów na nadzienia do roladek z omleta zamiast serka:
- Warzywna pasta – hummus, pasta z pieczonej papryki lub guacamole. Dodadzą kremowej konsystencji i wyjątkowego smaku.
- Mięsne nadzienie – plastry szynki, kurczaka lub wędzonego łososia z odrobiną musztardy lub chrzanu dla wyrazistego akcentu.
- Warzywa i zioła – świeże liście szpinaku, rukoli lub drobno posiekane warzywa (np. papryka, ogórek). Połączone z odrobiną oliwy lub jogurtu naturalnego będą zdrową alternatywą.