Masz ziemniaki i boczek? Połącz je tak, a zrobisz ekspresową zapiekankę, którą wszyscy pokochają

Dodano:
Zapiekanka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Szukasz przepisu na ekspresowe, tanie i pyszne danie dla rodziny? Z ziemniaków, boczku i kilku dodatków przygotujesz aromatyczną i sycącą zapiekankę. Do dzieła.

Zapiekanki ziemniaczane nie wymagają wiele pracy i zakupu drogich składników. Często przygotowuję je na szybki obiad oraz obiadokolację, dodając do ziemniaków różne produkty, które mam w lodówce.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem?

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem jest prosta w przygotowaniu. Robię ją zarówno ze świeżo ugotowanych ziemniaków, jak i ziemniaków, które gotuję dzień wcześniej z myślą o przygotowaniu szybkiego obiadu. Do zapiekanki wybieram zawierające niewiele skrobi ziemniaki sałatkowe (typ kulinarny A) lub ziemniaki ogólnoużytkowe (typ kulinarny B).

Wskazówka: jeżeli podczas gotowania okaże się, że ziemniaki mają dużo skrobi (są sypkie i rozpadają się na małe kawałki), to wystarczy ugotować je do miękkości, odcedzić na sitku, pozostawić na chwilę, żeby odciekły i odparowały, a następnie utłuc lub przecisnąć przez praskę. Zapiekanka z przekładanym warstwą sosu i boczku ziemniaczanym purée także ma doskonały smak.

Farsz robię z boczku gotowanego (nada się również boczek surowy wędzony i boczek parzony), który kroję w cienkie paseczki i podsmażam przed pieczeniem z cebulą. Składniki zapiekanki zalewam doprawionym solą, pieprzem oraz świeżymi i suszonymi ziołami „sosem” z surowych jajek roztrzepanych ze śmietanką kremówką (opcjonalnie mlekiem, śmietaną 12% lub jogurtem naturalnym).

Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Ziemniaki w tym wydaniu to mistrzostwo świata.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
612 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych
  • 300 g boczku
  • 1 duża cebula

Na sos:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 jajka
  • 1/2 małego pęczka szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól i pieprz
  • Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz i ugotuj w całości niemal do miękkości, a następnie odcedź i pokrój na plastry o grubości 1 cm.
  2. Przygotowanie dodatkówBoczek pozbaw skóry i chrząstek, a następnie pokrój w paseczki lub kostkę i podsmaż na suchej patelni. Gdy boczek się przyrumieni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  3. Przygotowanie sosuŚmietankę kremówkę wlej do miski, wbij jajka i dodaj posiekany szczypiorek, oregano oraz rozmaryn. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  4. WykonanieW naczyniu do zapiekania układaj warstwami ziemniaki i boczek oraz polej warstwy zapiekanki sosem.
  5. PieczeniePiecz zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 25 minut. Wskazówka: na 5 minut przed końcem pieczenia możesz włączyć termoobieg lub funkcję opiekania/grillowania, dzięki czemu na wierzchu zapiekanki utworzy się chrupiąca skórka.

Co dodać do zapiekanki ziemniaczanej zamiast boczku?

Zamiast boczku możesz dodać do zapiekanki ziemniaczanej np.:

  • pokrojone w kostkę i podsmażone z cebulą mięso drobiowe (pierś, udziec z indyka lub kurczaka), mięso wieprzowe (szynka, łopatka, karkówka), a także mięso mielone drobiowe, wieprzowe i wieprzowo-wołowe,
  • podsmażoną kiełbasę, kabanosy lub szynkę,
  • resztki pieczeni z wczorajszego obiadu,
  • warzywa np. zblanszowane różyczki brokułu, różyczki kalafiora, fasolkę szparagową, brukselkę, cukinię, paprykę.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...