Masz ziemniaki i boczek? Połącz je tak, a zrobisz ekspresową zapiekankę, którą wszyscy pokochają
Zapiekanki ziemniaczane nie wymagają wiele pracy i zakupu drogich składników. Często przygotowuję je na szybki obiad oraz obiadokolację, dodając do ziemniaków różne produkty, które mam w lodówce.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem?
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem jest prosta w przygotowaniu. Robię ją zarówno ze świeżo ugotowanych ziemniaków, jak i ziemniaków, które gotuję dzień wcześniej z myślą o przygotowaniu szybkiego obiadu. Do zapiekanki wybieram zawierające niewiele skrobi ziemniaki sałatkowe (typ kulinarny A) lub ziemniaki ogólnoużytkowe (typ kulinarny B).
Wskazówka: jeżeli podczas gotowania okaże się, że ziemniaki mają dużo skrobi (są sypkie i rozpadają się na małe kawałki), to wystarczy ugotować je do miękkości, odcedzić na sitku, pozostawić na chwilę, żeby odciekły i odparowały, a następnie utłuc lub przecisnąć przez praskę. Zapiekanka z przekładanym warstwą sosu i boczku ziemniaczanym purée także ma doskonały smak.
Farsz robię z boczku gotowanego (nada się również boczek surowy wędzony i boczek parzony), który kroję w cienkie paseczki i podsmażam przed pieczeniem z cebulą. Składniki zapiekanki zalewam doprawionym solą, pieprzem oraz świeżymi i suszonymi ziołami „sosem” z surowych jajek roztrzepanych ze śmietanką kremówką (opcjonalnie mlekiem, śmietaną 12% lub jogurtem naturalnym).
Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Ziemniaki w tym wydaniu to mistrzostwo świata.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 612 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków sałatkowych
- 300 g boczku
- 1 duża cebula
Na sos:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 jajka
- 1/2 małego pęczka szczypiorku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól i pieprz
- Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz i ugotuj w całości niemal do miękkości, a następnie odcedź i pokrój na plastry o grubości 1 cm.
- Przygotowanie dodatkówBoczek pozbaw skóry i chrząstek, a następnie pokrój w paseczki lub kostkę i podsmaż na suchej patelni. Gdy boczek się przyrumieni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- Przygotowanie sosuŚmietankę kremówkę wlej do miski, wbij jajka i dodaj posiekany szczypiorek, oregano oraz rozmaryn. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- WykonanieW naczyniu do zapiekania układaj warstwami ziemniaki i boczek oraz polej warstwy zapiekanki sosem.
- PieczeniePiecz zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 25 minut. Wskazówka: na 5 minut przed końcem pieczenia możesz włączyć termoobieg lub funkcję opiekania/grillowania, dzięki czemu na wierzchu zapiekanki utworzy się chrupiąca skórka.
Co dodać do zapiekanki ziemniaczanej zamiast boczku?
Zamiast boczku możesz dodać do zapiekanki ziemniaczanej np.:
- pokrojone w kostkę i podsmażone z cebulą mięso drobiowe (pierś, udziec z indyka lub kurczaka), mięso wieprzowe (szynka, łopatka, karkówka), a także mięso mielone drobiowe, wieprzowe i wieprzowo-wołowe,
- podsmażoną kiełbasę, kabanosy lub szynkę,
- resztki pieczeni z wczorajszego obiadu,
- warzywa np. zblanszowane różyczki brokułu, różyczki kalafiora, fasolkę szparagową, brukselkę, cukinię, paprykę.