Wystarczy, że masz paczkę makaronu i kubek śmietany. Ekspresowy przepis na obłędnie pyszne danie

Dodano:
Makaron z sosem śmietanowym Źródło: Shutterstock / Nungning20
Makaron z sosem śmietanowym to danie, które robię w kwadrans. Uwielbiam ten przepis, bo może być bazą do dań z różnymi dodatkami.

Makaron w sosie śmietanowym to trochę takie danie kryzysowe, takie coś z niczego. Tu nie trzeba wiele, bo wystarczy, że weźmiesz dowolny makaron, a ze śmietany osiemnastki zrobisz prosty sos. Wyjdzie smacznie, tanio i wszyscy się najedzą.

Jak zrobić makaron w sosie śmietanowym?

Najlepiej jeśli równolegle zaczniesz gotować makaron i szykować sos. Ja zwykle dodaję do niego cebulę i czosnek, bo to produkty, które zawsze mam w domu. Cebulę i czosnek smażę bardzo krótko, aby się nie przypaliły, chodzi tylko o to, aby wydobyć ich aromat. Potem od razu na patelni ląduje duży kubek śmietany. Ja też zawsze podlewam sos wodą z gotowania makaronu, bo dzięki temu zyskuje idealną, aksamitną konsystencję.

Do przygotowania dania możesz wykorzystać dowolny makaron. U mnie to często świderki, kokardki lub kolanka, ale może być też spaghetti.

Do makaronu z sosem dodaję żółty ser. Można w ten sposób wykorzystać nawet ścinki i resztki żółtych serów, które zostały w lodówce. Ser przyjemnie się topi i ciągnie podczas jedzenia makaronu. Nie znam nikogo, kto by tego nie lubił! Mój przepis do dużo zielonej pietruszki, ale śmiało możesz ją pominąć, jeśli nie przepadasz za zielenią, lub dodać jej mniej, np. pół pęczka.

Przepis: Makaron z sosem śmietanowym

Ekspresowe danie na obiad lub kolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
946 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 400 g śmietany 18%
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól, pieprz
  • 150 tartego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWstaw makaron do gotowania w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobniutko posiekaj i wrzuć na patelnię na rozgrzaną oliwę. Smaż krótko, aż cebula zacznie się szklić.
  2. Robienie daniaDo cebuli i czosnku dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, duś na małym ogniu, a w razie potrzeby dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go i dodaj do sosu śmietanowego. Dodaj tarty ser i wszystko dobrze wymieszaj. Posyp obficie natką pietruszki.

Inne pomysły na makaron z sosem śmietanowym

Jak już wspomniałam, ten przepis jest świetną bazą do różnych dań z makaronem. Wystarczy żonglować różnymi dodatkami, aby za każdym razem mieć inny posiłek. Jak to zrobić? Po prostu dorzucić do sosu ulubione składniki. U mnie często są to liście szpinaku lub różyczki brokułów. Moja rodzina z kolei uwielbia, jak dodam do sosu puszkę tuńczyka. Do makaronu można dodać też inne warzywa (np. groszek, fasolkę z puszki, selera naciowego, kolorową paprykę), ale też świeże lub suszone zioła albo dodatki mięsne i rybne (wędzony łosoś, kawałki kurczaka).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...