Moja rodzina uwielbia tę kolację na ciepło. Wystarczy proste ciasto, brokuł i lekka masa

Dodano:
Tarta z brokułem Źródło: Shutterstock / New Africa
Jeśli lubicie kolacje na ciepło, możecie przygotować wytrawną tartę. Moja rodzina ją uwielbia, a ja lubię ją przyrządzać, bo to całkiem proste. Tę potrawę można przygotować nawet wcześniej, bo doskonale nadaje się do odgrzewania.

Kolacje na ciepło są o wiele smaczniejsze niż zwykłe kanapki. Staram się je więc przyrządzać, gdy tylko mam trochę więcej czasu. A weekend to doskonała pora. Wtedy na mój stół często trafia wytrawna tarta. Nie ma przy niej dużo pracy, a wszystkim bardzo smakuje. Trudno się dziwić, wszak potrawa ta łączy w sobie chrupiące ciasto i zdrowe warzywo zatopione w kremowym sosie.

Na jakim cieście upiec tartę z brokułem?

Tartę piecze się zasadniczo na dwóch rodzajach ciasta: kruchym albo francuskim. W sumie jedno i drugie zawiera sporo tłuszczu, ale też dużo je różni. Ciasto kruche po upieczeniu jest bardziej stabilne i chrupiące. I wcale nie czuć w nim dodanego tłuszczu. Natomiast ciasto francuskie jest delikatniejsze, bo składa się z chrupiących listków. Ma też tę zaletę, że bez problemu można kupić gotowe i raz-dwa zamienić je w pyszną potrawę.

Jak zrobić tartę z brokułem?

Moja ulubiona tarta z brokułem to ta pieczona na kruchym cieście. Mimo, że ciasto zagniatam własnoręcznie, jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Często też ciasto robię wcześniej, rozwałkowuję, wylepiam nim formę i wstawiam do lodówki. Gdy przychodzi właściwy moment, ciasto podpiekam, obkładam składnikami i piekę na złoty kolor.

Przepis: Tarta z brokułem

Wytrawna tarta na kruchym cieście z dodatkiem brokułu, zapiekana w masie śmietanowo-jajecznej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 1 brokuł
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 50 g startego sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę wysyp na stolnicę. Dodaj do niej kawałki schłodzonego masła, całość posiekaj, a potem rozkrusz w palcach. Dodaj sól i jajko, zagnieć kruche ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 1/2 cm, wylep nim dno i boki formy na tartę. Ponakłuwaj spód, całość wstaw do lodówki.
  2. Podpiekanie ciastaCiasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz je, aż się zrumieni. Zwykle trwa to 12-15 minut.
  3. Przygotowanie farszuBrokuł opłucz, podziel na różyczki, wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj 2 minuty. Odcedź, osącz, ułóż na podpieczonym spodzie. Jajka wybij do miseczki, dodaj śmietankę, energicznie wymieszaj, dopraw gałką, solą i pieprzem.
  4. Pieczenie tartyPrzygotowaną masą zalej brokuł, posyp startym serem. Tartę piecz ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie farsz powinien się ściąć i apetycznie zrumienić.

Czym warto wzbogacić tartę z brokułem?

Tartę z brokułem można zrobić bez innych dodatków. Jednak będzie o wiele smaczniejsza i pożywniejsza, gdy coś jeszcze do niej dorzucimy. Zazwyczaj dodaję do niej kawałki świeżego łososia albo paski szynki. Dobrze też jednak pasować do niej będą pomidorki koktajlowe.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...