Moja rodzina uwielbia tę kolację na ciepło. Wystarczy proste ciasto, brokuł i lekka masa
Kolacje na ciepło są o wiele smaczniejsze niż zwykłe kanapki. Staram się je więc przyrządzać, gdy tylko mam trochę więcej czasu. A weekend to doskonała pora. Wtedy na mój stół często trafia wytrawna tarta. Nie ma przy niej dużo pracy, a wszystkim bardzo smakuje. Trudno się dziwić, wszak potrawa ta łączy w sobie chrupiące ciasto i zdrowe warzywo zatopione w kremowym sosie.
Na jakim cieście upiec tartę z brokułem?
Tartę piecze się zasadniczo na dwóch rodzajach ciasta: kruchym albo francuskim. W sumie jedno i drugie zawiera sporo tłuszczu, ale też dużo je różni. Ciasto kruche po upieczeniu jest bardziej stabilne i chrupiące. I wcale nie czuć w nim dodanego tłuszczu. Natomiast ciasto francuskie jest delikatniejsze, bo składa się z chrupiących listków. Ma też tę zaletę, że bez problemu można kupić gotowe i raz-dwa zamienić je w pyszną potrawę.
Jak zrobić tartę z brokułem?
Moja ulubiona tarta z brokułem to ta pieczona na kruchym cieście. Mimo, że ciasto zagniatam własnoręcznie, jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Często też ciasto robię wcześniej, rozwałkowuję, wylepiam nim formę i wstawiam do lodówki. Gdy przychodzi właściwy moment, ciasto podpiekam, obkładam składnikami i piekę na złoty kolor.
Przepis: Tarta z brokułem
Wytrawna tarta na kruchym cieście z dodatkiem brokułu, zapiekana w masie śmietanowo-jajecznej
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
- 1 brokuł
- 3 jajka
- 300 ml śmietanki 30%
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 50 g startego sera żółtego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę wysyp na stolnicę. Dodaj do niej kawałki schłodzonego masła, całość posiekaj, a potem rozkrusz w palcach. Dodaj sól i jajko, zagnieć kruche ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 1/2 cm, wylep nim dno i boki formy na tartę. Ponakłuwaj spód, całość wstaw do lodówki.
- Podpiekanie ciastaCiasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz je, aż się zrumieni. Zwykle trwa to 12-15 minut.
- Przygotowanie farszuBrokuł opłucz, podziel na różyczki, wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj 2 minuty. Odcedź, osącz, ułóż na podpieczonym spodzie. Jajka wybij do miseczki, dodaj śmietankę, energicznie wymieszaj, dopraw gałką, solą i pieprzem.
- Pieczenie tartyPrzygotowaną masą zalej brokuł, posyp startym serem. Tartę piecz ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie farsz powinien się ściąć i apetycznie zrumienić.
Czym warto wzbogacić tartę z brokułem?
Tartę z brokułem można zrobić bez innych dodatków. Jednak będzie o wiele smaczniejsza i pożywniejsza, gdy coś jeszcze do niej dorzucimy. Zazwyczaj dodaję do niej kawałki świeżego łososia albo paski szynki. Dobrze też jednak pasować do niej będą pomidorki koktajlowe.