Śniadaniowy hit z Bałkanów robi furorę w Polsce. Zobacz, jak przygotowuje go Karol Okrasa

Dodano:
Bułgarska banica Źródło: Shutterstock / Kremena Ruseva
Dziś polecam tradycyjne bułgarskie śniadanie, które doskonale sprawdzi się na leniwy weekend. Zainspiruj się przepisem Karola Okrasy i odkryj danie z ciasta i farszu o wyjątkowym smaku.

Uwielbiam wszystkie rodzaje słonych przekąsek z ciasta – bułeczki ze szpinakiem, parówki w cieście, quiche, a także nasze tradycyjne bułki z pieczarkami. Zazwyczaj są proste w przygotowaniu i wymagają jedynie dwóch lub trzech składników. Niedawno odkryłem banicę – tradycyjne bułgarskie danie z ciasta filo, popularne w wielu krajach bałkańskich i w rejonie Morza Śródziemnego. Swoją wersję tego dania zaproponował znany kucharz, Karol Okrasa.

Jak zrobić bułgarską banicę?

Podstawą banicy jest ciasto filo i ser feta. Przy pracy z ciastem musisz działać szybko – cienkie płaty filo błyskawicznie wysychają, a tego warto unikać. Po odwinięciu rulonu natychmiast posmaruj arkusz roztopionym masłem, używając pędzelka. Farsz rozkładaj na cieście nierównomiernie – to w zupełności wystarczy. Pierwszy rulon zwiń w kształt ślimaka i umieść na środku tortownicy. Następnie kolejne rulony układaj wokół środkowego, aż cała forma zostanie wypełniona. Porada: pieczone ciasto możesz serwować na ciepło, gdy jest miękkie i łatwo odłamywać kawałki, albo poczekać, aż wystygnie, aby pokroić je na równe kawałki.

Przepis: Bułgarska banica

Tradycyjne bułgarskie śniadanie z serem feta

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
1172 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ciasta filo
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
  • 800 g sera feta
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie nadzieniaRozdrobnij ser feta widelcem w misce. Większość jogurtu dodaj do sera, a jedną łyżkę odłóż na bok. Następnie dodaj 2 jajka, posiekany czosnek, oregano i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki.
  2. Przygotowanie ciastaRozpuść masło i zostaw na chwilę. Ciasto filo odwiń z opakowania i natychmiast rozpocznij natłuszczanie arkuszy. Pojedyncze lub podwójne arkusze, rozłóż na blacie lub desce i pędzelkiem równomiernie posmaruj je rozpuszczonym masłem.
  3. NadziewanieNa natłuszczony arkusz ciasta filo nałóż nadzienie, rozprowadź i zawiń ciasto w rulon, zamykając farsz w środku. Odetnij końcówki, a rulon zwiń w kształt ślimaka i przełóż do natłuszczonej tortownicy.
  4. PieczenieDo odłożonej łyżki jogurtu wbij jajko i roztrzep widelcem. Powstałą miksturą posmaruj wierzch banicy pędzelkiem. Piecz ją 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 195°C, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia.

Z czym można zrobić banicę?

Banicę można przygotować z różnorodnymi farszami, dostosowując je do indywidualnych preferencji, okazji czy dostępnych składników. To danie daje ogromne możliwości eksperymentowania w kuchni. Oto kilka propozycji:

  • Ser feta i szpinak – klasyczne połączenie znane z kuchni bałkańskiej.
  • Biały ser i jogurt – tradycyjna wersja na bazie prostych składników.
  • Mięso mielone – bardziej sycąca odmiana, idealna na obiad.
  • Warzywa (np. cukinia, papryka, pieczarki) – lekka i pełna smaku wersja wegetariańska.
  • Słodkie wypieki – taka odsłona banicy jest idealna na deser do kawy czy herbaty. Sprawdź te przepisy na jabłka w cieście filogenialny strudel na weekend.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...