Obłędnie pyszna i szybka. Ta zapiekanka z 5 składników to złoto

Dodano:
Zapiekanka z makaronu z brokułem Źródło: Shutterstock / New Africa
Zapiekanki makaronowe to szybkie i najczęściej tanie dania. Dziś polecam przepis z zaledwie kilku prostych składników, które każdy ma w kuchni. Weź makaron, brokuł i ser, a wszyscy będą się zajadać ze smakiem.

Uwielbiamy zapiekanki makaronowe, które świetnie sprawdzają się jako ekspresowy pomysł na sycący obiad i obiadokolację. Zwykle robię dużą porcję tej potrawy i serwuję również na drugi dzień. Odgrzewana zapiekanka makaronowa smakuje jeszcze lepiej niż tuż po przygotowaniu, bo wszystkie smaki mogą się przegryźć.

Jak zrobić zapiekankę makaronową z brokułem i serem?

Zapiekanka makaronowa z brokułem i serem jest gotowa raz-dwa. Możesz dodatkowo skrócić czas przygotowania potrawy, wykorzystując ugotowany makaron z wczorajszego obiadu (w tym przypadku wystarczy zapiekać składniki zaledwie 10 minut). Smak farszu wzbogacam podsmażoną z czosnkiem cebulą, ale możesz pominąć te składniki, dodając do makaronu jedynie zblanszowane różyczki brokułu oraz żółty ser.

Wskazówka: do zapiekanki nadaje się nie tylko ser żółty, ale także tradycyjny twaróg (najlepiej zwarty i niezbyt wodnisty), który nadaje zapiekance lekko kwaskowaty smak oraz ser feta. Dobrze sprawdzi się także ser mozzarella w kulce, który trzeba przed dodaniem do naczynia żaroodpornego odsączyć z zalewy i rozdrobnić. Dużą kulkę mozzarelli możesz zastąpić małymi kuleczkami, których nie trzeba rozdrabniać.

Przepis: Zapiekanka makaronowa z brokułem i serem

To pyszne danie łatwo modyfikować i dostosowywać jego smak do własnych upodobań.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
512 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchego makaronu świderki
  • 1 średni brokuł
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 200 g żółtego sera
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuMakaron podgotuj w osolonym wrzątku. W przypadku makaronu świderki skróć czas gotowania do 4 minut – makaron powinien lekko zmięknąć. Podgotowany makaron odcedź i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
  2. Przygotowanie dodatkówBrokuł umyj, podziel na różyczki i wrzuć na gotującą się wodę. Blanszuj warzywo przez 2-3 minuty, a następnie odcedź i przelej zimną wodą. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, a następnie podsmaż na klarowanym maśle. Dodaj różyczki brokułu oraz 1/2 łyżeczki oddzielonych od łodyżek listków tymianku i smaż 1-2 minuty, cały czas mieszając. Dopraw dodatki solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. WykonaniePrzełóż makaron, połowę żółtego sera oraz warzywa z patelni do naczynia żaroodpornego i wymieszaj. Posyp wierzch zapiekanki resztą sera i ułóż gałązki tymianku.
  4. PieczeniePiecz zapiekankę makaronową z brokułem i serem przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Inne dodatki do zapiekanki makaronowo-brokułowej z serem

Do naczynia żaroodpornego możesz również dorzucić np. różyczki kalafiora, brukselkę, kolorową paprykę, liście szpinaku, podsmażony, upieczony lub ugotowany filet z kurczaka, mięso obrane z udek, podsmażone mielone mięso, kiełbasę lub szynkę. Smak potrawy wzbogaci także pomieszanie kilku rodzajów sera np. sera gouda, cheddara, mozzarelli i gorgonzoli.

Jeżeli lubisz zapiekanki makaronowe z kremowymi sosami, to przepis podstawowy możesz wzbogacić sosem beszamelowym lub sosem serowym, przygotowanym na bazie mleka/śmietanki kremówki i startego na tarce sera.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...