Kotlety mielone nie muszą być nudne. Weź zdrowe mięso i wypełnij zaskakującym farszem

Dodano:
Kotlety mielone z jajkiem Źródło: Shutterstock / Nika Raw
Kotlety mielone z pożywnym nadzieniem z jajek to pyszna i szybka alternatywa dla klopsa i tradycyjnych kotletów z mięsa mielonego. Polecam sprawdzony przepis.

Choć tradycyjne mielone lubią u mnie wszyscy, to staram się serwować to danie na różne sposoby. Dziś polecam połączenie mięsa mielonego i farszu z ugotowanych na twardo jajek. Ten przepis na pewno trafi w gusta wielbicieli kuchni polskiej i osób, które lubią sięgać po proste i szybki w przygotowaniu dania.

Jak zrobić zdrowe kotlety mielone nadziewane jajkiem?

Aby kotlety mielone wyszły soczyste i pełne smaku, warto wybrać odpowiednie mięso. Mielone z jajkiem robię z udźca z indyka. Nie musisz kupować oprawionego udźca bez skóry i kości. Tańszą alternatywą jest zakup golonek z indyka i samodzielne oddzielenie mięsa, a następnie jego pokrojenie i zmielenie lub rozdrobnienie blenderem. Kości i znajdujące się na nich resztki mięsa wykorzystuję do przygotowania esencjonalnego bulionu mięsno-warzywnego, który mrożę i zużywam podczas przygotowywania różnych zup.

Kluczem do kulinarnego sukcesu są odpowiednie dodatki do masy mięsnej. Dodaję sól, pieprz, majeranek oraz odrobinę musztardy. Dodatkowo wzbogacam smak mięsa drobno posiekaną, surową cebulą. Wskazówka: smak farszu możesz zmienić, dodając do niego np. posiekaną natkę pietruszki, koperek lub inne zioła oraz dodatkowe przyprawy np. słodką, ostrą bądź wędzoną paprykę, oregano, tymianek, bazylię.

Jajka na twardo, które będą farszem, należy ugotować wcześniej i rozdrobnić. Porada: jeżeli chcesz zaskoczyć rodzinę, to polecam przygotować kotlety mielone nadziewane malutkimi jajkami przepiórczymi, których nie trzeba rozdrabniać.

Przepis: Kotlety mielone nadziewane jajkiem

Kotlety mielone faszerowane jajkiem to proste, efektowne i zaskakujące danie dla rodziny. Ich przygotowanie nie wymaga zakupu drogich składników oraz wiele pracy.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
387 w każdej porcji

Składniki

Na masę mięsną:

  • 600 g mielonego mięsa z udźca indyka
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz

Na farsz:

  • 4 duże jajka ugotowane na twardo
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCebulę obierz i drobno posiekaj. Jajka obierz i pokrój w kostkę lub rozgnieć widelcem. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  2. Wyrabianie masy mięsnejMięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko, dodaj cebulę oraz musztardę i wyrób składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw mięso na kotlety mielone roztartym w dłoniach majerankiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Przygotowanie farszuWymieszaj rozdrobnione jajka ze szczypiorkiem i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Formowanie, nadziewanie i panierowanie kotletówPodziel mięso na 8 równych części. Z każdej porcji uformuj płaski placek i na środku ułóż farsz. Otul farsz mięsem mielonym, formując kotlety, tak aby jajko było całkowicie przykryte. Gotowe kotlety obtocz w bułce tartej.
  5. SmażenieRozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na średnim ogniu, aż będą złociste z każdej strony i dobrze wysmażone w środku. Możesz również jedynie obsmażyć mięso i dopiec w piekarniku.

Z czym podać kotlety mielone z farszem z jajek?

Tradycyjnie podaję te kotlety z tłuczonymi ziemniakami i klasyczną surówką z kiszonej kapusty lub buraczkami na ciepło. Jednak danie to świetnie smakuje także z kaszą gryczaną i kremowym sosem pieczarkowym oraz surówką z marchewki i jabłka. W sezonie wiosenno-letnim serwuję je z lekką mizerią lub sałatką z pomidorów.

Kotlety mielone nadziewane jajkiem można również podać na zimno – świetnie sprawdzą się jako dodatek do świeżego pieczywa, szczególnie w połączeniu z ogórkiem kiszonym lub domowym sosem czosnkowym. Jeśli chcę nadać im bardziej wyrazisty smak, sięgam po sos chrzanowy lub musztardowy, które doskonale uzupełniają delikatność mięsa i jajecznego farszu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...