Kroję jabłko i dodaję jedno soczyste warzywo. Ta szybka surówka do obiadu to moje ostatnie odkrycie

Dodano:
Surówka z jabłkiem i ogórkiem Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Jeśli gotujesz domowe obiady, to doskonale wiesz, że często brakuje pomysłów na pyszne i łatwe do zrobienia surówki. Dlatego dzielę się tym genialnym przepisem. To surówka ekspresowa, a pyszna i zdrowa.

Surówka z jabłkiem to często surówka z marchewką lub selerem, jabłko też świetnie łączy się z buraczkami. To zestawienia znane i lubiane. Ja ostatnio odkryłam coś zupełnie innego: to surówka z jabłkiem i świeżym ogórkiem. Jest niezwykle soczysta, lekka i aromatyczna. Bardzo polecam, bo robi się ją szybko, a pasuje do wielu obiadów.

Jak zrobić surówkę z jabłkiem i ogórkiem?

Ta surówka jest banalnie prosta do zrobienia: wystarczy pokroić jabłka i ogórki (ja kroje w kostkę, ale można też w plasterki) i dodać dressing na bazie oliwy, soku z cytryny i odrobiny płynnego miodu.

Teraz używam do surówki ogórków szklarniowych, ale przyznam, że czekam bardzo na sezon ogórkowy, bo nie ma wątpliwości, że z działkowymi ogórkami ta surówka to będzie dosłownie petarda. Do surówki można dodać dowolne jabłka. U mnie to często szare renety, ale też championy, które bardzo lubię jeść. Ja nie obieram jabłek ze skórki, ale oczywiście można to zrobić. Dopełnieniem całości jest odrobina zieleniny, w tym przypadku to posiekana drobno natka pietruszki.

Rada: jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do dressingu odrobinę płatków chili. Możesz też wkroić do surówki świeżą papryczkę chili.

Przepis: Surówka z jabłkiem i ogórkiem

Świeża i soczysta surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
226 w każdej porcji

Składniki

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówJabłko i ogórka pokrój w kostkę. Zrób dressing: oliwę, sok z cytryny i miód wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  2. Robienie surówkiW jednej misce wymieszaj jabłko, ogórka, pietruszkę i dressing.

Do czego podawać surówkę z jabłkiem i ogórkiem?

Surówka jest ekspresowa i można ją serwować od razu po zrobieniu. To surówka bardzo uniwersalna i pasuje do wielu różnych dań obiadowych. U mnie w domu jedliśmy ją ostatnio z kaszą gryczaną i sosem grzybowym. Doskonale sprawdzi się jako surówka do ziemniaków i dań mięsnych (szczególnie z drobiu), ale też ryb i dań wegetariańskich.

Taka surówka doskonale smakuje też jako samodzielna, zdrowa i lekka przekąska. Możesz zajadać ją z kromką pełnoziarnistego pieczywa albo chrupiącą grzanką czosnkową.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...