Delikatny ser sprawia, że prosta sałatka smakuje wyjątkowo. Robi się ją w kilka chwil
Jeśli pomyślisz o tym, jaki ser można dodać do sałatki z pomidorów, jest duże prawdopodobieństwo, że wskażesz fetę lub mozzarellę. My dziś proponujemy coś mniej oczywistego. To kremowa, delikatna, włoska ricotta. Ser, który jest często wykorzystywany do robienia farszów, ale też do deserów, tym razem w roli głównej wystąpi w sałatce.
Co to jest ser ricotta?
Ricotta to wywodzący się z Włoch miękkie ser powstały na bazie serwatki. Jest delikatny w smaku i ma przyjemną, kremową konsystencję. Jednocześnie to ser niskokaloryczny i zdrowy. Jest nie tylko dobrym źródłem pełnowartościowego białka, ale też rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E, K i oraz witamin z grupy B.
Ricotta to ser bardzo uniwersalny, jeśli chodzi o zastosowania kulinarne. Jest doskonały zarówno jako dodatek do ciast i baza deserów, jak i produkt, który sprawdza się w daniach wytrawnych, np. jako farsz do pierogów czy dodatek do sosów. My również dziś proponujemy ricottę w wersji wytrawnej, a zarazem bardzo świeżej i lekkiej.
Jak zrobić sałatkę z ricotty?
Przepis na sałatkę z ricotty jest bardzo prosty. Oprócz sera do miski dorzucamy pomidorki koktajlowe i cebulę, która doda całości nieco pazura. Wszystkie dopełnią zioła, które są nie tylko dekoracją sałatki, ale i aromatycznym jej elementem.
Przepis: Sałatka z pomidorów i ricotty
Ekspresowa sałatka z kilku składników.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 250 g sera ricotta
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
dodatkowo:
- świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPomidorki pokrój na połówki, cebule posiekaj, ser rozkrusz. Wymieszaj składniki, skrop oliwą, octem i dopraw do smaku.
- Serwowanie sałatkiSałatkę udekoruj świeżymi ziołami, np. listkami bazylii i oregano.
Gotową sałatkę w najlżejszej i najprostszej wersji można zajadać bez żadnych dodatków. Oczywiście świetnie będzie smakowała w towarzystwie chrupiących grzanek czy kromki pełnoziarnistego chleba. Taka sałatka jest też doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, np. pieczonej piersi z kurczaka czy smażonej polędwicy wieprzowej.