Uwielbiam kluski w każdej wersji, ale te robię najczęściej. Są szybkie, pyszne i tylko z 3 składników
Kluski często są traktowane jako dodatek, jednak kilka składników sprawi, że same w sobie będą już pysznym i sycącym daniem. Ten przepis wykorzystuję zawsze, kiedy w lodówce mam za dużo wędlin i istnieje ryzyko, że mogą się popsuć.
Jak zrobić kluski łyżką kładzione?
Zacznijmy od podstaw: jajko, mąka, sól i woda. Te proste składniki potrafią przemienić się w prawdziwe cudo na talerzu. Najpierw ubij jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji. Kiedy wszystkie składniki połączą się w jednolitą, idealną masę, powinna ona mieć lejącą konsystencję. Porada: jeśli masa okaże się zbyt gęsta i zbita dodaj więcej wody i ponownie wymieszaj. Teraz możesz przejść do kolejnego etapu.
Kluski łyżką kładzione można wykorzystywać na wiele sposobów. Mogą być dodatkiem do zupy mlecznej lub rosołu, ale w tym przepisie wykorzystaj osoloną wodę. Do gotującej się wody wlewaj porcje używając łyżki. Gotuj przez 2-3 minuty i wyjmuj używając cedzaka. Wszystko powtarzaj, aż wykorzystasz całą masę.
Co dodać do klusek łyżką kładzionych?
Kiedy kluski kładzione łyżką są gotowe, możesz przystąpić do przygotowania dodatków. Tutaj podstawą będą boczek i cebula, ale świetnym pomysłem będzie wykorzystanie wędlin, które masz w lodówce i mogą się popsuć. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wymieszać kilka rodzajów. Wszystko pokrój w małe kostki i wrzuć na patelnię. Zacznij od mięsa, a cebulę dodaj, gdy będzie już chrupkie. Smaż dalej, mieszając, aż cebula zrobi się złocista.
Przepis: Kluski kładzione ze skwarkami i cebulką
Kluski łyżką kładzione ze smażonym boczkiem i cebulą smakują obłędnie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 641 w każdej porcji
Składniki
Kluski łyżką kładzione:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki wody (lub więcej, w razie potrzeby)
- Szczypta soli
Okrasa:
- 1 duża cebula
- 200 gramów boczku
- 100 gramów dowolnych wędlin
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie klusek łyżką kładzionychW dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj jajka i stopniowo dolewaj wodę, mieszając ciasto łyżką. Ciasto powinno być lejące, ale gęste. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj trochę więcej wody.
- Gotowanie klusek łyżką kładzionychGotuj kluski na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywierały do dna garnka. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie odcedź na durszlaku.
- OkrasaRozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj pokrojony boczek na suchą patelnię (tłuszcz z boczku sam się wytopi podczas smażenia). Smaż boczek, aż zacznie się rumienić i stanie się chrupiący. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać, żeby boczek nie przywarł do patelni. Dodaj inne wędliny, które mają mniej tłuszczu. Na koniec wrzuć cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku. Pamiętaj, żeby nie przesadzać z solą, ponieważ boczek jest już zazwyczaj dość słony.
Jak podać kluski kładzione łyżką
Kluski wyłóż na talerz i okraś je smażonym boczkiem z wędlinami oraz cebulą. Dla ozdoby możesz użyć pietruszki lub szczypiorku, które sprawią, że danie będzie bardziej kolorowe. Możesz także posypać całość pokruszonym twarogiem lub serem feta.