Kroję awokado, jajka i mieszam z prostym sosem. To najlepsza sałatka na kanapki
O takich sałatkach mówię, że to sałatki kanapkowe. Nie pasty, bo jednak składniki są pokrojone, a nie zmiksowane na gładko. Dzięki temu czuć teksturę dodatków, a całość wygląda niezwykle apetycznie. Sałatkę z awokado i jajek zrobisz błyskawicznie, bo wystarczy jedynie pokroić składniki i wymieszać z prostym sosem jogurtowym.
Jak zrobić sałatkę z awokado i jajek?
Do tej sałatki lubię dodać miękkie, dojrzałe awokado. Nawet jeśli nieco rozgniecie się podczas krojenia, to nie szkodzi. Drugi dodatek to jajka ugotowane na twardo. Zwykle na jedno awokado biorę dwa jajka. Do sałatki robię najczęściej prosty sos z gęstego jogurtu, pietruszki, którą uwielbiam i dodatkowo wszystko doprawiam sokiem z cytryny. Do takiego sosu można również dodać mały ząbek czosnku, można też dla lepszego aromatu dorzucić odrobinę skórki otartej z cytryny.
Skład sałatki można też modyfikować. Ja czasem dodaję do niej zamiast sosu jogurtowego bazyliowe albo pietruszkowe pesto. Do sałatki dobrze pasuje też pokrojona w drobną kostkę papryka.
Przepis: Sałatka z awokado i jajek
Idealna na kanapki.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 117 w każdej porcji
Składniki
- 1 awokado
- 2 jajka
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówAwokado i jajka pokrój w kostkę. Do jogurtu dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
- Robienie sałatkiWymieszaj pokrojone jajka i awokado z sosem jogurtowym.
Jak podawać sałatkę z awokado i jajek?
Ta sałatka moim zdaniem najlepiej smakuje podana na dobrym, pełnoziarnistym pieczywie lub chrupiących bułeczkach. Ale nie jest to jedyna możliwość. Taka sałatka świetnie się sprawdzi jako zwykła sałatka, którą możesz jeść jak każdą inną, prosto z miski.
Sałatka z awokado i jajek to też dobry wypełniacz do tortilli czy naleśnikowych roladek. Możesz ją zaserwować na przyjęciu na łódeczkach z cykorii czy liściach sałaty lodowej. Możesz nią wypełnić połówki papryki lub wydrążone ogórki czy pomidory. Możliwości ogranicza jedynie wyobraźnia.