Wybieraj te jajka ze sklepowych półek. Są jednymi ze zdrowszych

Dodano:
Jajka Źródło: Smaki.pl/Magdalena Kmita-Kulesza
Jakie jajka wybrać w sklepie? To pytanie stawia sobie każdy, przeglądając sklepowe półki. Mało kto wie, że istnieje rasa kur, która daje wyjątkowo zdrowe jajka, a jest nią zielononóżka kuropatwiana.

Jajka zielononóżki kuropatwianej na stołach w Polskich domach goszczą od ponad 100 lat. W 1899 roku w czasopiśmie „Hodowca Drobiu” pierwszy raz zielononóżki kuropatwiane opisał dr Bronisław Obfidowicz, który był chirurgiem i doktorem wszech nauk lekarskich.

Które jajka są najzdrowsze?

Jedno jajko ważące około 50 gramów ma w sobie aż 6,2 gramów białka. Dostarcza także witaminy: A, E, D, K, B12 oraz kwas foliowy. Do tego dochodzą składniki mineralne: potas, siarka, żelazo, fosfor i cynk. Jajka są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz substancji wspierających odporność organizmu.

Tym, co wyróżnia jajka zielononóżki kuropatwianej jest obniżona ilość cholesterolu w nich zawartego. Według badań jest go mniej o 30%. Dodatkowo ma też 14% mniej LDL, czyli „złego cholesterolu”, a o 12% wyższą HDL, czyli „dobrego cholesterolu”.

Warto też wiedzieć, że kury zielononóżki nie są hodowane w wielkich stadach, ponieważ stają się wtedy agresywne. Dzięki temu mamy pewność, że jajka zielononóżki kuropatwianej nie pochodzę z potężnych farm, a raczej z hodowli ekologicznej.

Gdzie kupić jaja zielononóżki kuropatwianej?

Jajka zielononóżki kuropatwianej nie są jakoś trudno dostępne, ale trzeba pamiętać, że nie zawsze znajdziemy je w sieciowych sklepach. Dobrym rozwiązaniem będzie, jeśli wybierzesz mały sklep, który ma dostawy od lokalnego hodowcy. Możesz je także znaleźć w sklepach internetowych na popularnych portalach.

Pamiętaj, że z tą jakością i wyjątkowymi właściwościami idzie cena. Ile kosztują jaja zielononóżki? Ceny wahają się od 1,3 zł, za sztukę, jeśli znajdziemy je na półkach sklepowych w markecie, do nawet 2,5 zł u lokalnych sprzedawców.

Co ugotować z jaj zielononóżki?

Zastosowanie jajek zielononóżki kuropatwianej generalnie nie różni się od innych, jednak często sugeruje się ich używanie przy daniach lekkich. W szczególności korzystaj z nich, robiąc sałatki, jajka faszerowane oraz różne desery. Oprócz takich samych walorów smakowych, jak przy innych jajkach, dania będą zdrowsze.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...