Łączę makaron penne z 3 składnikami. W 20 minut zrobisz wyrazisty w smaku obiad za grosze

Dodano:
Makaron z serem i pieprzem Źródło: Shutterstock / Natalia Mylova
Moje tanie obiady to często potrawy inspirowane kuchnią włoską. Zapraszam po przepis na pyszne penne z sosem i pieprzem. To proste i szybkie w przygotowaniu danie o niebanalnym smaku.

Choć może się wydawać, że prosty sos na bazie masła, oliwy z oliwek, pieprzu i sera nie może zaskoczyć smakiem, to jest zgoła inaczej. Taka właśnie jest kuchnia włoska, która z prostych i tanich składników pozwala stworzyć kulinarne arcydzieło. Jednym z przepisów, który uwielbia moja rodzina jest pasta cacio e pepe, czyli makaron z serem i pieprzem.

Penne z sosem pieprzowym to jedna z najprostszych w przygotowaniu past, która jest gotowa w 20 minut. Sos bez problemu przygotujesz w czasie gotowania się makaronu, więc pozostanie jedynie połączyć składniki i zasiąść do jedzenia. I choć potrawa nie prezentuje się bardzo okazale na talerzach, to nadrabia maślanym, lekko pikantnym smakiem z wyraźną nutą parmezanu.

Sięgam po poniższy przepis, gdy nie mam czasu lub chęci na długie stanie przy kuchni. Bardzo krótki czas i łatwość przygotowania potrawy skutecznie zniechęca do zamawiania jedzenia i sięgania po niezdrowe fast foody.

Jak zrobić makaron penne z sosem i pieprzem?

Dodatki do gotującego się makaronu przygotowuję na dużej patelni (jeżeli nie masz patelni, która pomieści kilka porcji potrawy, to przygotuj sos w rondlu). Do sosu najlepszy jest świeżo mielony pieprz czarny, który ma intensywny, pikantny smak i aromat. Do przyprawienia sosu możesz również użyć kolorowego pieprzu.

Tradycyjnie włoska pasta z sosem pieprzowym najczęściej podawana jest z owczym serem pecorino, który zastąpiłem świeżo startym parmezanem. Możesz też użyć innego twardego sera np. corregio oraz mniej wyrazistych w smaku serów, które dobrze się topią np. goudy. Jeżeli chcesz, żeby potrawa była bardziej sycąca, to zastąp pszenny makaron makaronem pełnoziarnistym, który zawiera dużo błonnika pokarmowego.

Przepis: Makaron z serem i pieprzem

Makaron z dodatkiem aromatycznego sosu i sera to pyszne danie na szybki obiad lub kolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
773 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchego makaronu penne
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g startego parmezanu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź. Przed odcedzeniem makaronu odlej 150 ml wody.
  2. Przygotowanie sosuNa patelnię dodaj masło oraz oliwę i podgrzej tłuszcz na średnim ogniu. Dodaj 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj połowę startego sera i wyłącz grzanie. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Łączenie składnikówPrzełóż odcedzony makaron na patelnię z sosem, podlej wodą z gotowania makaronu i wymieszaj. Dodaj ser, przykryj patelnię pokrywką i poczekaj 3-4 minuty. Gdy ser się rozpuści, posyp danie świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron penne z sosem i pieprzem podaję gorący. Porcje potrawy możesz skropić dodatkowo oliwą z oliwek i posypać porcją sera.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...