Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i serem przygotujesz w 10 minut. Patent na szybką, ciepłą kolację
Pyszne kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i serem to ekspresowy w przygotowaniu posiłek z zaledwie 3 składników. Doprawione ziołami i polane ketchupem przypominają w smaku pizzę, a są gotowe w 30 minut.
Jak zrobić kieszonki z ciasta francuskiego?
Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania zachwycających smakiem kieszonek z wytrawnym farszem, to schłodzone ciasto francuskie, szynka, łatwo topiący się ser w kawałku lub plastrach, odrobina ziół i 10 minut wolnego czasu na pokrojenie składników nadzienia i uformowanie kieszonek.
Wskazówka: wierzch kieszonek możesz posypać przed pieczeniem różnymi ziołami i przyprawami, sezamem oraz nasionami czarnuszki.
Przepis: Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i serem
Pyszna wytrawna przekąska ratuje sytuację, gdy szybko trzeba zrobić coś pysznego do jedzenia dla domowników lub gości.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 424 w każdej porcji
Składniki
- 1 ciasto francuskie XXL (375 g)
- 250 g szynki
- 250 g żółtego sera
- 1 łyżeczka oregano
- Dodatkowo
- 1 jajko do posmarowania kieszonek przed pieczeniem
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówSzynkę pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- WykonanieCiasto francuskie podziel je na kwadraty o boku 10 cm. Na połowie ciasta zrób niewielkie nacięcia. Na cieście bez nacięć ułóż porcję sera i szynki, posyp oregano (opcjonalnie), przykryj farsz częścią ciasta z nacięciami i zlep brzegi.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ułóż kieszonki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz 20 minut.
Jak podawać kieszonki z ciasta francuskiego?
Kieszonki z ciasta francuskiego podaję na ciepło z dodatkiem sosów i dipów np. ketchupu, sosu czosnkowego, sosu jogurtowo ziołowego oraz sosu słodko-kwaśnego. Chrupiące kieszonki doskonale smakują również na zimno – świetnie sprawdzają się jako wytrawna przekąska pomiędzy posiłkami. Wskazówka: ostygnięte kieszonki możesz podgrzać w mikrofalówce lub piekarniku.
Inne wersje nadzienia do wytrawnych kieszonek z ciasta francuskiego
Szynka i ser to jedna z wielu propozycji na nadzienie do wytrawnych kieszonek. W cieście francuskim możesz również zapiec m.in.:
- farsz ze szpinaku i sera mozzarella,
- gęsty sos pomidorowy z mięsem mielonym i warzywami,
- parówki, kiełbasę lub kabanosy i żółty ser,
- podsmażone z cebulą pieczarki,
- ugotowaną i podsmażoną z cebulą kiszoną kapustę (dobrze sprawdzi się też gęsty bigos lub kapusta zasmażana),
- pokrojoną w małą kostkę, doprawioną ulubionymi przyprawami i podsmażoną z warzywami (np. cebulą, papryką i czosnkiem) pierś z kurczaka,
- kilka rodzajów sera (np. ser mozzarella, ser camembert, ser cheddar i ser gorgonzola).