Te chrupiące grzanki zrobisz w 15 minut. Są idealne na ciepłą kolację
Grzanki z serem i kiełbasą to prosty i szybki sposób na ciepłą kolację: taką komfortową, pyszną, bez liczenia kalorii. Wystarczy chleb i kilka minut pracy, a potem już tylko chwila czekania, aż piekarnik zrobi swoją część roboty.
Jak zrobić domowe grzanki z serem i kiełbasą?
Nasza propozycja to grzanki na chlebie tostowym posmarowanym odrobiną masła. Ale jeśli chcesz, możesz tu wykorzystać dowolne pieczywo, bo tego typu grzanki to doskonała okazja, aby wykorzystać chleb czy bułki, które nie są już pierwszej świeżości.
Na kromkach ląduje obowiązkowo tarty, żółty ser (może być np. gouda albo aromatyczny cheddar) i pokrojona drobno kiełbasa. Jeśli nie masz pod ręką kiełbasy, wykorzystaj inną wędlinę. Może to być kawałek szynki (pokrój lub zetrzyj na tarce razem z serem) czy też wędzonego boczku.
Do mieszanki sera i kiełbasy warto dodać coś, co nieco odświeży smaki, my proponujemy koperek, ale może to być również posiekany drobno szczypiorek czy też odrobina suszonych ziół, np. tymianku czy oregano.
Grzanki trzymaj w piekarniku tak długo, aż ser apetycznie się roztopi, a kiełbasa zacznie lekko puszczać tłuszcz.
Przepis: Grzanki z serem i kiełbasą
Chrupiące i pyszne grzanki z chleba tostowego.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 335 w każdej porcji
Składniki
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 łyżeczki masła
- 150 g tartego sera żółtego
- 1 kiełbasa śląska
opcjonalnie:
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówChleb posmaruj masłem i każdą kromkę przekrój na pół. Kiełbasę pokrój w drobniutką kostkę i wymieszaj z serem, ewentualnie dodaj koperek. Wyłóż wszystko na kromki.
- Pieczenie grzanekZapiekaj kromki ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż ser się rozpuści i lekko zezłoci.
Jak podawać grzanki z serem i kiełbasą?
Grzanki należy podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy są gorące i najbardziej chrupiące. Grzanki w tym wydaniu to taki domowy fast food. Idealnie pasuje tu keczup (wedle uznania: ostry lub łagodny). Ale mogą to być też inne sosy, niczym w barze z zapiekankami i tostami: majonezowy, czosnkowy czy łagodny sos Tysiąca Wysp.
Na gorące grzanki można też położyć plastry ogórków konserwowych czy krążki świeżej, kolorowej papryki.